Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı 4'lü tatbikat: Kod adı “Silphio/Kimon”

Türkiye ile Libya arasında imzalanan hidrokarbon anlaşması Batı'yı rahatsız etti. Atlantik cephesi anlaşmaya tatbikatla yanıt verdi. Yunanistan, Güney Kıbrıs, İtalya ve Fransa Türkiye'ye karşı Kıbrıs'ta EUNOMIA tatbikatının üçüncüsünü düzenledi.

Yunanistan, Güney Kıbrıs, İtalya ve Fransa, Türkiye ve Libya arasında imzalanan hidrokarbon anlaşmasına sahadan ortak tatbikatla yanıt verdi.


4-6 Ekim tarihleri arasında Kıbrıs'ta düzenlenen EUNOMIA tatbikatlarının senaryosunun merkezinde “hidrokarbon madenciliği teçhizatlarının korunması” vardı.,

Yunan mitolojisinde hukuk ve düzeni temsil eden tanrıçanın adını alan tatbikatta Güney Kıbrıs'taki Andreas Papandreu Hava Üssü koordinasyon merkezi olarak kullanıldı. Tatbikatın bu yıl ki komutası İtalya'daydı

Tatbikat kapsamında denizaltı savunma harbi, suüstü harbi, hava tehditleri ve asimetrik tehditlerle mücadele eğitimleri yapıldı, arama-kurtarma faaliyetleri icra edildi.

EUNOMIA tatbikatlarının başlatılmasının amacı, “Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla uluslararası hukuku üstün kılmak” olarak açıklanmış, doğrudan Türkiye'ye de mesaj gönderilerek “Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin imzacı olmayan ülkeler için bile bağlayıcı nitelikte olduğu” vurgulanmıştı.

Tatbikatla ilgili Yunanistan Genelkurmay Başkanlığından da açıklama geldi. Katılımcı ülkelerin Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni uygulamak ve herkesin buna saygı göstermesini sağlamak için ortak niyet taahhüdünde bulunduğu kaydedildi.

Bu bağlamda hedefin, bölgede seyrüsefer serbestliğinin sağlanabilmesi için katılımcıların birlikte çalışabilirliğini ve muharebe kabiliyetini güçlendirmek olduğu belirtildi.

Öte yandan Yunan gazetesi Pentapostagma, Atina'nın Türkiye'ye müdahaleye yönelik kod adı “Silphio/Kimon” olan bir plan üzerinde çalıştığını yazdı.

Bir Türk sondaj gemisinin Libya'da faaliyet yürütmek üzere Girit'in güneyine inmesi ve Yunan kıtasahanlığına girmesi durumunda denizaltıların onu karşılayacağını ileri süren gazete, bu kapsamda Eunomia tatbikatında bir Yunan denizaltısının yer almasının da tesadüf olmadığını dile getirdi.

Bununla birlikte gazete, Türkiye'nin Libya'daki Vatiyye Hava Üssü'ne müttefikleri tarafından saldırı düzenlenmesi ihitimalinden de bahsetti.

Yunanistan, 2020 yılında Doğu Akdeniz'de gerilimin yükselmesi üzerine de 4 aşamalı bir müdahale planı hazırlamıştı.

# Mavi Vatan # doğu akdeniz # tatbikat