Meclis'teki koltuk sayıları değişti: İşte yeni milletvekili dağılımları

Resmi olmayan sonuçlara göre partilerin Meclis'teki koltuk sayıları şekillendi. 2018'den farklı bir tablo ortaya çıktı. Ak Parti 266, CHP 169 milletvekili çıkardı. Bu seçimde ilklerde yaşandı. İşte Meclis'teki son durum.

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde tablo kesin olmayan sonuçlara göre şekillenmeye başladı.

AK Parti’nin oyları 75 ilde düşerken, 6 ilde arttı. MHP’nin oyları 45 ilde düştü, 36 ilde yükseldi. CHP’nin oyları 17 ilde düşerken, 64 ilde ise arttı. İyi partinin oyları 48 ilde düştü, 33 ilde arttı.

Partilerin Meclis'teki milletvekili sayıları değişti. Cumhur İttifakı 321 vekile, Milleti İttifakı 213 vekile ulaştı.

2018'deki seçimlerde AK Parti 295 vekil çıkarmıştı. 2023 seçimlerinde ise AK Parti'nin sandalye sayısı ise 266 oldu.

MHP 2018 seçimlerinde 49 sandalyeyi garantilemişti. MHP'nin son seçimde sandalye sayısı ise 50 oldu.

CHP 2018'de yüzde 146 milletvekili çıkarmıştı. CHP son seçimde 169 sandalye kazandı. İYİ Parti de 44 vekil çıkardı.

HDP devam eden kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girdi. YSP 62 milletvekili çıkarttı. Türkiye İşçi Partisi ise 4 vekille Meclis sıralarında yer alacak.

CHP listesinden giren DP, DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi pazarlıklarının karşılığını Meclis’e girerek aldı. DEVA 13, Gelecek ve SP de 10’ar olmak üzere CHP listelerinden toplam 33 vekil çıkardı. Bu vekillerin gitmesiyle CHP’nin sandalye sayısı geçen dönemin altında kalacak.

Meclis'e girecek olan isimler arasında dikkat çeken isimler var. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal Meclis'e girdi. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ise milletvekili seçilemedi.

CHP Ankara 1. bölgeden aday gösterilmesi büyük tartışmaya yol açan eski Adalet Bakanı Sadulllah Ergin, milletvekili oldu.

Nevşehir'de, MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç MHP'nin birinci sıra adayıydı. Kentin ilk kadın milletvekili oldu.

Tarihinde ilk kez kadın milletvekili çıkaran bir diğer kent de Giresun oldu. CHP'den aday gösterilen Elvan Işık Gezmiş, milletvekili seçildi.

CHP, 43 yıl aradan sonra Rize'den milletvekili çıkardı. İnşaat mühendisi Tahsin Ocaklı, meclise gidecek.

Bir sürpriz de Erzincan'da yaşandı. 2015'ten bu yana kentten milletvekili çıkaramayan CHP, bu kez bir milletvekili meclise gönderecek.

# Türkiye Büyük Millet Meclisi # tbmm # meclis # milletvekili # ak parti # mhp # chp