Atatürk'ün imtihan ettiği genç bakın neler yaptı

Atatürk'ün imtihandan geçirdiği gencin yıllar sonra yaptığı şeyler hala günlük yaşantımızı etkiliyor. Peki Atatürk'ün imtihan ettiği o genç neler yaptı? İşte Atatürk'le olan ilk defa duyacağınız o diyalogları ve hayatı...

Atatürk'ün imtihan ettiği genç bakın neler yaptı
Atatürk'ün imtihan ettiği genç bakın neler yaptı

Atatürk'ün imtihan ettiği o  genç bakın neler yaptı? 1933 yılı, günlerden 28 Haziran, yer ise Ankara Atatürk Lisesi idi. Bütün öğrenciler okula gelecek heyeti sabırsızlıkla bekliyordu Kapıya siyah bir araba yanaştı. İçinden Salih Bozok, Reşit Galip ve Mustafa Kemal Atatürk indi. Öğrenciler coşkuyla alkışladı. Atatürk de gençleri selamlayarak okula girdi. O gün okul bitirme sınavları yapılacaktı. Son sınıf öğrencileri teker teker sınıfa alındı ve heyet karşısında sınava tabi tutuldu. Atatürk de sınav komisyonunda yer almak istedi ve kendisine bir koltuk verildi.

ATATÜRK'ÜN İMTİHAN ETTİĞİ GENÇ

ATATÜRK'ÜN İMTİHAN ETTİĞİ GENÇ

Aydın'ın harita üzerinde yaptığı açıklamalardan Atatürk çok memnun oldu. Sonra coğrafyaya geçildi. Atatürk çocuğa dedi ki, ‘Sana bir soru Aydın? Sana kalsa Sakarya’yı nereye akıtırsın?’ Atatürk, öğrenci Aydın’ın verdiği yanıttan yine memnun oldu.

Atatürk'ün imtihan ettiği genç bakın neler yaptı - Resim : 2

Atatürk, ‘Aferin Aydın. Sen ne olmak istiyorsun?’

Aydın, ‘Su mühendisi Paşam’

Atatürk, ‘Herkes su mühendisi olabilir. Seni tarihçi yapalım, ne dersin?’

Aydın, ‘Ailece karar verdik; anne ve babamın onayını almam gerekir Paşam!’

Atatürk'ün imtihan ettiği genç bakın neler yaptı - Resim : 3

Aydın'ın bu cevabı Atatürk’ün çok hoşuna gitti, "Bravo Aydın! Onlarla görüş, benim teklifimi de söyle, sonra gel Eğitim Bakanı Reşit Galip Bey’e kararını bildir." dedi. Dışarıda bulunan öğrenciler Aydın'ın bu kadar uzun süre içeride kalmasına anlam veremediler. Tarih, Coğrafya, Yurt Bilgisi, o kadar çok soru soruldu ki Aydın'a onu bizzat Atatürk imtihan etmişti diyebiliriz.

Atatürk'ün imtihan ettiği genç bakın neler yaptı - Resim : 4

Sınavın bitiminde Atatürk yanındaki Reşit Galip'e dönerek "Bu genç fevkalade zeki! Bir an önce yurt dışına tahsile yollayalım!" dedi. Ertesi gün Aydın makama çağrıldı ve eline bizzat Atatürk'ün yazdığı gurur mektubu bir zarf içinde verildi. Ve Aydın, Atatürk'ün isteğiyle, devlet bursuyla yurt dışına gönderildi. Amerika'da Harvard'a girdi ve Dünyada ilk bilim tarihi alanında doktora yapan kişi unvanını aldı. Hemen sonra Türkiye'ye gelip bilim tarihi kürsüsünü kuran Aydın, Uluslararası Bilim Tarihi üyeliğine seçildi.

Aydın Sayılı

UNESCO gibi önemli birçok kurum ve dünyanın çeşitli ülkelerinden ödüller de alan Aydın, binlerce Türk gencini yetiştirdi.  İşte bahsettiğimiz "Aydın", şu an kullandığımız 5 liranın üzerinde de bulunan Ordinaryus Profesör Dr. Aydın Sayılı'nın ta kendisidir. 

Atatürk'ün imtihan ettiği genç bakın neler yaptı - Resim : 6

İşte Türkiye Cumhuriyeti'nin parlak ve aydın zihinleri böyle zekice stratejiler ile ortaya çıkmış ve her türlü zorlukla gönderildikleri dış dünyadan öğrendiklerini, vatana dönüp binlerce gence aktarmışlardır. Tabii onlar da bu başarıyı, bugün çoğu şeyi borçlu olduğumuz ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'e borçludur.

Atatürk'ün imtihan ettiği genç bakın neler yaptı - Resim : 7

Peki Atatürk'ün bizzat imtihan ettiği Orhan ve Oktay kimdir? Hepimizin severek şiirlerini okuduğu Oktay Rifat ve Orhan Veli'dir.

Kaynak: Tolga Aydoğan, Atatürk'ün İzindekiler. Derleme: Ulusal.

# atatürk # Mustafa Kemal Atatürk