Alevi kuruluşlarından bölücülüğe yanıt

Almanya ve Avusturya'daki Alevi Birlikleri Federasyonlarının Avrupa'da yürüttüğü "İslâm dışı Alevilik Projesi"ne Alevi kuruluşlarından tepki geldi. Kaanat önderleri, "İslamın içindeyiz vatanseveriz Atatürk’e bağlıyız" açıklaması yaptı.

Avusturya Devleti’nin, Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun talebiyle, Aleviliği İslâmiyet’in dışında ayrı bir inanç olarak tanıması adımlarına Alevi önderleri karşı çıktı.

İslam dışı Alevilik projesi kınandı. İstanbul Karacaahmet Sultan Dergahı'nda konuşan Karacaahmet Sultan Dergahı Başkanı Muharrem Ercan, Aleviliğin İslam dışında olmadığını vurguladı:

- Bizler bu vatanın kurucu unsuru, asli sahibiyiz. Allah, Muhammet, Ali ve onun yolunda giden Alevi İslam inancının sonsuza kadar savunucusuyuz. Vatanseveriz Atatürk’e bağlıyız.

Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan da Almanya ve Avusturya'nın İslam dışı Alevilik projesine öncülük etmesini eleştirdi. Doğan, Emperyalizmin güçlü Türkiye istemediğini, bu nedenle iç işlerine karıştığını vurguladı.

Açıklamalardan sonra 250 Alevi örgütünün imzaladığı ortak metin okundu. Alevi toplumunun içeriden bölünmek, parçalanmak istendiği vurgulandı, İslam dışı Alevilik projesine karşı çıkıldı.

Avrupa’da Alevileri Türk milletinden koparmak için devreye sokulan ‘İslâm dışı Alevilik’ projesi Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde de gündeme getirilmişti.

# istanbul # türkiye # almanya # türk # avrupa