Gözler Suriye'nin kuzeyine çevrildi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sığınmacıların dönüşü için yerel meclislerle iş birliği yapılacağını açıklaması gözleri Suriye'nin kuzeyine çevirdi. Peki hükümetin de destek verdiği Suriye'deki yerel meclisler ne zaman kuruldu ve faaliyetleri neler?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sığınmacıların dönüşü için Suriye'de kurulan 13 yerel meclisle işbirliği yapılacağını duyurdu. Bu açıklamalar üzerine Suriye'nin toprak bütünlüğünü tanımayan yerel meclisler yeniden gündeme geldi.

Mahalli olarak da bilinen yerel meclislerin birçoğu 2018 yılında kuruldu. Türkiye'nin de terörden arındırılan bölgelerde kurılması için destek verdiği yerel meclislerin sayısı 19'a yükseldi.

Meclisler Afrin, Cerablus, El Bab , Resulayn, Tel Abyad, Azez, Cinderes, Mare, Şeran, Şeyh Hadid, Ahtarin,Soran, Başköy, Biza, Çobanbey, Mabatlı,Bülbül, Gandura ve Racu'da bulunuyor.

Afrin'de 12 Nisan 2018'de kurulan meclisin başında Muhammed Said Süleyman yer alıyor. 20 sandalyeli meclisin üyelerinin 11'i Kürt, 8'i Arap ve biri de Türkmenler arasından seçildi.

Barış Pınarı Harekatı kapsamında terör örgütü YPG/ PKK'dan temizlenen Tel Abyad'da yerel meclis 27 Ekim 2019 yılında açıldı. Meclisin başındaki isim Vail el-Hamdu.

Resulayn'daki meclisin başında Muri Yusuf yere alırken Azez'deki meclisi Muhammed Hamdan Yusuf yönetiyor. Cerablus'taki meclisin başında ise Abd Halil yer alıyor.

Bu meclisler bölgelere eğitim, hukuk, ve belediye hizmetleri gibi bölümleri oluşturdu. Yine meclis yönetimleri temiz su ,
şehrin temizliği ve çöp toplama hizmetlerinden de sorumlu.

Yerel meclislerin kurulma gerekçelerinden birinin de ticari faaliyetlerin sürdürülmesi olduğu belirtiliyor. Suriye'nin kuzeyinde oluşturulan güvenli bölgelere şu ana kadar 500 bin Suriyeli döndü. 13 bölgeye daha AFAD koordinasyonunda gönüllü dönüşü teşvik edecek projeler destekleneceği açıklandı.

# abd # türkiye # erdoğan # pkk # suriye # cumhurbaşkanı # destek # esad # el bab # sığınmacı # yerel meclis