"Sığınmacılar oy kullanamaz, kullanmayacaklar"

Göç İdaresi Başkanlığı Uyumdan Sorumlu Genel Müdürü Gökçe Ok, sığınmacılar üzerinden yapılan kışkırtmalar ile ilgili konuştu. 5.4 milyon yabancının kayıt altında olduğunu belirten Ok, Türkiye'nin sınırlarına ait olmayan görüntülerin servis edildiğine dikkat çekti. Sığınmacıların oy kullanmasının da söz konusu olmadığını belirten Ok, "Sığınmacılar oy kullanamaz, kullanmayacaklar!" ifadelerini kullandı.

Sığınmacılar üzerinden ortaya atılan iddialara tek tek yanıt verdi. Hızla yayılan yalan haberlerin Türkiye sınırlarına ait olmadığını belirtti:

- Ülkemizde yaklaşık 5.4 milyon yabancı bulunmaktadır, hepsinin parmak izi gibi biyometrik verileri dahil bütün bilgi ve belgeleri GöçNet sistemimizde mevcuttur. Bunların 3.7'si geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sığınmacılar, 320 bini uluslararası koruma arayanlar, 1.4'si de ikamet izniyle ülkemizde kalanlardır. Elimizde, 192 farklı uyruktan yabancının göçe dair ciddi bir büyük verisi bulunmaktadır ki dünyada bu kadar çok çeşitlilikte verisi olan ülke yoktur.

5.4 milyon yabancı kayıt altında olduğunu belirten Göç İdaresi Başkanlığı Uyumdan Sorumlu Genel Müdürü Gökçe Ok, düzensiz göçle mücadele edildiğini kaydetti:

- 2022 yılında yaklaşık 25 bin kişi sınır dışı edilmiştir. Bütün AB'nin sınır dışı oranı % 15'ler civarındayken bizde bu oran % 40 civarındadır. Düzensiz göçle mücadelemiz 'Düzensiz Göç Strateji Belgemiz' kapsamında kaynağında, sınırda ve içeride devam etmekte ve etkili sınır dışı politikası olarak kurgulanıp, yürütülüp, yönetilmekte ve takip edilmektedir.

Sabah Gazetesi'ne konuşan Göç İdaresi Başkanlığı Uyumdan Sorumlu Genel Müdürü, sosyal medyada yapılan paylaşımları da değerlendirdi:

- Göç konusunda bir dezenformasyon kampanyası başladığını üzülerek görmekteyiz. Kendi sınırlarımıza ait olmayan görüntülerin dolaşıma sokulduğunu görmekteyiz. Bu konuda gerekli suç duyurularında bulunduk ve hukuki süreçleri sürekli işleteceğiz. Çünkü bu her şeyden önce göç politikalarını yürütmek ve yönetmekle yükümlü kurumlarımızın ve yüz binlerce devlet memurunun da emeğine ve hakkına saygısızlık.

Gökçe Ok, sığınmacıların oy kullanmasının da söz konusu olmadığını belirtti.

- Atom bombası patladığı zaman nasıl bir ses çıkarsa o yoğunlukta haykırdığımızı düşünün: Yabancılar siyasi bir hak olan oy kullanma hakkını kullanamazlar! Sığınmacılar oy kullanamaz, kullanmayacaklar! Böyle bir durum söz konusu değildir! Duyanlar duymayanlara da duyursun.

Göç İdaresi Başkanlığı Uyumdan Sorumlu Genel Müdürü Gökçe Ok, suça karışan 20 bin yabancı sınırdışı edildiğini açıkladı.

# türkiye # suriye # Afganistan # pakistan # mülteci # Göç # Göç İdaresi # sığınmacı # suriyeli