Sığınmacılar üzerinden yapılan kışkırtmalar sürüyor

Sığınmacılara yönelik kışkırtma faaliyetleri devam ediyor. Yurdun dört bir yanında yalan haberler üzerinden sığınmacı düşmanlığı yapılıyor. Bunun son örneği Bursa'da yaşandı. Metroda Suriyeli bir sığınmacının sigara yüzünden yolcularla kavga ettiği yalanı ortaya atıldı. Bursa Valiliği ise kavganın iki Türk vatandaşı arasında olduğunu açıkladı.

Sosyal medyada sığınmacılara yönelik karalama kampanyası yürütülüyor. Ortaya atılan görüntüler ise ya yalan çıkıyor ya da çarpıtılıyor.

Bursa Acemler Metro İstasyonunda Suriyeli bir sığınmacının metro içinde sigara içtiği yalanı ortaya atıldı. Kendisini uyaranlara küfür eden şahıs diğer yolcular tarafından metrodan indirildi. Büyüyen kavga istasyona taştı, yumruklar ve sopalar havalarda uçuştu.

Sosyal medya üzerinden sığınmacı karşıtlığına çevrilen kara propagandada gerçek kısa sürede ortaya çıktı.

Bursa Valiliği tarafından yapılan açıklamada Suriyeli olduğu iddia edilen şahısların, kavga eden iki Türk vatandaşı olduğu belirtildi. Gözaltına alınan şahısların birbirlerinden şikayetçi olmamaları üzerine Cumhuriyet Savcısının talimatıyla serbest bırakıldıkları açıklandı.

ABD güdümlü olarak son günlerde yükselen sığınmacı karşıtlığında en çok sınır yalanı ortaya atılıyor.

Sosyal medyada Afganistan ve Pakistanlı sığınmacıların Van sınırından kontrolsüz şekilde koşarak geçtiği yalanı paylaşılıyor.

Van Valiliği görüntülerin İran'da çekildiğini ve geçen yıla ait olduğunu açıklamasına rağmen "sınırlar kevgire döndü" yalanı paylaşılmaya devam ediyor.

Öte yandan yine Ak Partili Büyükşehir Belediyelerinin Suriyelilere yardım kartı dağıttığı ve tepkilerin ardından kartların iptal edildiği iddiası da yalan çıktı. Ayrıca kartların dağıtım koşulları arasında, Türk Vatandaşı olmak yer alıyor.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda ise İstiklal Caddesi’nde eğlenen kalabalık grubun sığınmacı olduğu iddia edilerek kışkırtma faaliyeti yürütülüyor. Oysa videoya dikkatli bakıldığında görüntülerin 2022 yılına girerken İstiklal Caddesi’ndeki yılbaşı kutlamalarından olduğu anlaşılıyor.

# Bursa # bursa # abd # türk # kavga # Afganistan # son # medya # kışkırtma # sığınmacı # suriyeli