Avrupa Birliği Temsilcisi Borrell: Öncelik Türkiye sınırındaki Suriyeliler

Avrupa Birliği, Suriyeli sığınmacılar için belirlediği 560 milyon avroluk 2022 bütçesini genişletti. Suriyeliler için ek 1 milyar avro daha ek kaynak ayrılacağı taahhüt edildi. Yardımların ulaştırılması için Türkiye dışında Suriye sivil toplumu, yerel örgütler ve liderlerle birlikte çalışmaya devam edileceği belirtildi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (Cozef Borel) , birliğin Suriyeliler için 2022'de ek 1 milyar avroluk destek taahhüt ettiğini duyurdu.

Borrell, Belçika’nın başkenti Brüksel’de 6 yıldır yapılan “ Suriye ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi Konferansı”nda konuştu. Borel, “Şimdi manşetlerde Ukrayna var ama Suriye'den vazgeçmeyelim." dedi. Suriye halkının yüzde 90’ının yoksulluk içinde yaşadığını belirten AB temsilcisi, 60'ının gıda güvenliğinin bulunmadığını ve bir sonraki öğünün nereden geleceğini bilmediğini söyledi.

Josep Borrell, Suriyelilere ev sahipliği yapan Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Irak’ın üzerindeki yükün ağır olduğunu kaydetti. Avrupa Birliği’nin 2022’de Suriyeliler için 560 milyon avro ayırdığını hatırlatan Borell, "2022 yılı için ek 1 milyar avro taahhüt ettiğimizi duyurmaktan mutluluk duyuyorum." dedi.

2023 için AB'nin Suriye'deki Suriyeliler ve bölge ülkelerdeki Suriyeliler için 1 milyar 560 milyon avroluk destek sağlayacağını belirten AB Temsilcisi Borrell, Türkiye'den sınır ötesi yardımlara muhtaç milyonların durumunun öncelik olduğunu vurguladı. Borrell, "Avrupa Birliği, insani yardımların Suriye'nin kuzeyine ulaştırılmasını garanti etmek amacıyla hayati nitelikteki sınır ötesi kararın yenilenmesi için Türkiye, Suriye sivil toplumuyla, yerel örgütler ve liderlerle birlikte çalışmaya devam edeceğiz." açıklaması yaptı.

Rusya ve Suriye hükümetine de mesajlar veren Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “ Esad rejimine yönelik yaptırımlarımızı sürdüreceğiz, insanlar evlerine güvenle dönene kadar
6’ncısı düzenlenen “Suriye ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi Konferansı”nda Türkiye’yi de Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal temsil etti.

# türkiye # rusya # Ukrayna # suriye # esad # avrupa # sığınmacı # Borrell