İşte Suriye yönetiminin af ilanı

Aydınlık Gazetesi, Suriye’de Genel Affın belgesine ulaştı. Suriye Adalet Bakanı Ahmet Şerif imzalı belgede, ülke içi ve dışındaki Suriyeliler hakkında süren tüm dava, tutuklama, adli kontrol ve soruşturmaların yok hükmünde olduğu vurgulanıyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 30 Nisan'da çıkardığı genel af sonrası, binlerce Suriyeli mahkum serbest bırakılıyor. Yoğunluk nedeniyle tahliyelerin Haziran ayına kadar sürmesi bekleniyor.

Suriye Hükümeti, ülke dışındaki vatandaşlarına da “cinayet suçluları dışındakiler, inceleme veya tutuklama olmaksızın anavatanlarına dönebilirler.” çağrısı yapmıştı. Aydınlık Gazetesi, Suriye’deki en kapsamlı genel affın, resmi belgesine ulaştı.

Suriye Adalet Bakanı Ahmet Şerif’in imzaladığı af kararında, “Ülke içi ve dışındaki Suriyeliler hakkında süren tüm davalar, tutuklamalar, adli kontroller, soruşturmalar yok hükmündedir.” ifadeleri yer alıyor.

''2022 tarih 7 No'lu Kanun Hükmünde olan Kararnamenin maddelerine ve Suriyelilerin 30 Nisan 2022'den önce işledikleri, bir insanın ölümü ile neticelenen eylemi haricinde kalan terör suçlarını kapsayan, genel affa istinaden:
2012 senesi 19 No'lu Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bu suçlarla ilgili, eylemi bir insanın öldürülmesi ile sonuçlanmamış ve bu af ilanından sonra bir terör örgütü ve yabancı devlet ile irtibatı devam edenler haricinde, ülke içinde ve dışandaki tüm Suriyeliler hakkında süren tüm davalar, tutuklamalar, adli kontroller, soruşturmalar yok hükmündedir.''


Belgeyle, geri dönen Suriyelilerin tutuklanacağı ve kötü muamele göreceği yönündeki iddialar da çökertilmiş oldu.

Suriye İnsan Hakları Ağı'na göre, ülkede olayların başladığı 2011 ile 2021 yılları arasında 131 bin 469 kişi tutuklandı.

Suriye Hükümeti, yağmacı Amerikan emperyalizmine karşı verdiği 11 yıllık mücadelede, 11 kez af ilan etti. Son genel affın en dikkat çeken özelliği ise, geri dönüşler için tüm yasal prosedürleri ve geri dönmeyi düşünen Suriyeliler için akıllardaki soru işaretlerini kaldırması…

# suriye # terör # göçmen # esad # tahliye # oldu # aydınlık gazetesi # tarih # beşar esad # son # af # sığınmacı # suriyeli # Suriye İnsan Hakları Ağı