AB'de Rusya ambargosu krizi

Avrupa Birliği, Rusya'nın doğal gaz ve petrolüne ambargo içeren 6. yaptırım paketinde ikiye bölündü. Avrupa Birliği'ne üye ülke yönetimleri, büyük enerji şirketleri ve uluslararası kuruluşları Rusya ambargosuna karşı çıkıyor.

Rusya’ya uyguladığı ambargoların etkisiyle boğuşan Avrupa Birliği, 6. yaptırım paketinde karara varamıyor. Üye ülkelerin yönetimleri, büyük enerji şirketleri ve uluslararası kuruluşlar ambargo kararına karşı çıkıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, birliğin tüm üyelerine tüm Rus petrolüne ithalatın yasaklanması önerisinde bulunmuştu. Leyen’den sonra AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise tam tersi bir açıklama yaptı, Avrupa'da petrolkimya endüstrisinin doğal gaz olmadan çalışamayacağını söyledi.

Avrupa’nın enerji şirketleri de ambargoyu uygulamaya yanaşmıyor. Almanya'nın en büyük enerji şirketlerinden Uniper, ödemleri rubleyle yapacağını açıkladı. Avusturyalı OMV ve İtalyan ENI de ambargoya karşı çıkan enerji şirketleri arasında.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü de enerji piyasalarında Rus petrolüne ihtiyaç olduğunu, Rus petrolü ithalatının yasaklanması durumunda piyasalarında oluşacak boşluğun, petrol üreticisi diğer ülkeler tarafından dolduramayacağını kaydetti.

AB ve İngiltere'deki gaz talebinin dörtte birini karşılayan Norveç ise, Avrupa'ya ‘yardım etmek için’ ileriki aylarda doğalgaz üretimini artırma sözü vermişti. Ancak Norveç'in en büyük gaz ve petrol üreticilerinden Vaar Enerji’ye göre ise, bu açıklamalar pek mümkün gözükmüyor. Firma, şu anda üretebileceği en yüksek doğalgazı ürettiğini ve kısa vadede bunu artıramayacaklarını açıkladı.

Avusturya enerji devi OMV'nin CEO'su Alfred Stern ise enerji ambargosunun Avrupa sanayisinde ve ekonomisinde bir krize yol açacağını, Avrupa'nın buna hazır olmadığını savundu.

Bulgaristan’ın Enerji Bakanı Aleksandar Nikolov da Avrupa Komisyonu’ndan Rus petrol ithalatına ambargo uygulama kararının ertelenmesini isteyeceklerini belirtti. Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Karelya Ninova da, Rusya'nın doğalgaz ithalatını kesmesinin ardından Bulgar şirketlerin Rus doğal gazını geri istediğini açıkladı.

Macaristan ise AB'nin Rusya'ya yönelik enerji ambargosu planını veto edeceğini duyurdu. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ne Macaristan ne de genel olarak AB, komisyonun teklif ettiği ambargoları uygulamaya hazır değil dedi.

# ingiltere # rusya # Ukrayna # Putin # almanya # avrupa # avrupa birliği # petrol # enerji # doğal gaz # macaristan # ambargo # Borrell