ABD piyonu Yunanistan yeni arayışta

EastMed Boru Hattı projesi çöken Yunanistan şimdi de Birleşik Arap Emirlileri gazının Avrupa’ya transferinde rol almak istediğini açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, “Yunanistan coğrafi konumu nedeniyle Avrupa'ya doğal gazın geçiş kapısı olma potansiyeline sahip” dedi.

Amerikan planlarında piyon ülke rolü üstlenen Atina yönetimi, Orta Doğu gazının Yunanistan üzerinden Avrupa ulaştırılması için temaslara başladı. Birleşik Arap Emirliklerini ziyaret eden Yunan başbakan Kiriakos Miçotakis, doğalgazı bizden geçirin çağrısı yaptı.

Miçotakis, Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti kapsamında Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi. Miçotakis, “Yunanistan'ın, coğrafi konumu nedeniyle Orta Doğu ve Akdeniz'den Avrupa'ya doğalgazın geçiş kapısı olma potansiyeline sahip” olduğunu söyledi. Miçotakis, "Bu yönde önemli yatırımlar yapılıyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nden bu yönde stratejik iş birliği ve fonların katılımı olasılığını keşfetmek istiyoruz." dedi. Şunları ifade etti:

- İş birliğimizin kapsamı daha geniş ve daha derin olabilir. Yüzünüzde ülkemin sadık bir dostunu görüyorum. Yunanistan'ın, stratejik çıkarlarınız tehdit altında olduğunda Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanında olacağına sizi temin ederim

Abu Dabi Veliaht Prensi Al Nahyan da Rusya- Ukrayna savaşının enerji sektörünü etkilediğini, enerji güvenliğine önem verdiklerini ifade etti. Al Nahyan, Orta Doğu ve Akdeniz bölgesindeki krizlere rağmen, bölgenin kalkınma ve barışçıl işbirliği için büyük potansiyele sahip olduğuna işaret etti.

ABD’nin desteğiyle Yunanistan ve İsrail, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dışarıda tutarak EastMed Boru Hattı projesi hazırlamıştı. Ancak aradan geçen iki yıllın ardından projenin uygulanamayacağına karar verildi.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # yunanistan # türk # ege # doğu akdeniz # Birleşik Arap Emirlikleri # joe biden # BAE # miçotakis