Türk Dili ve Edebiyatı Kurultay'ı başladı

Kültürel değerleri korumak ve yaşatmak için faaliyetlerini sürdüren Elginkan Vakfı’nın düzenlediği, Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kurultayı’nın beşincisi İstanbul’da yapıldı. Türkçenin korunmasını ve geliştirilmesini amaçlayan kurultaya, Türkiye’nin yanı sıra 9 ülkeden alanında uzman isimler katıldı.

Elginkan Vakfı; Türkçeyi korumak, araştırmak, araştırmaları desteklemek, yaşatmak ve tanıtmak için 5. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kurultayı düzenledi.

2013 yılından bu yana yapılan kurultay, bu yıl Geçmişten Günümüze Yazılmayan Türkçe - Türkçenin Art ve Eş Zamanlı Değişkeleri ana konusu etrafında toplandı.

Kuruşltay, Türkçenin Ağızları, Sosyal Değişkeler Açısından Türkçe, Türk Argosu, Türk İşaret Dili, Meslek Dilleri, Gizli Diller ve Teklifsiz Konuşmada Türkçe alt başlıklarıyla yapıldı.

Elginkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, kurultayın yeni nesle Türkçenin önemini aşılamak açısından önemli olduğunu vurguladı.

Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Öğretim üyesi Prof Dr. Kızılgül Abdulayeva da dilin toplumun yapısındaki önemli etkisine vurgu yaptı.

Türk Dili ve Edebiyatı Halk Bilimi Doktoru Onur Sönen, Türk işaret dilinin dünyada yaygılaşması gerektiğini kaydetti.

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Başkan Yardımcısı Onur Cantimur, ise asıl engelin çevresel bir faktör olduğunu vurguladı.

Toplam 9 oturum şeklinde düzenlenen Geçmişten Günümüze Türk İşaret Dili sergisiyle başlayan kurultayı 13 mayısa kadar devam edecek.

# Azerbaycan # türk # Türkçe # Başkan # Bakü # işaret