Bakanlıktan buğday ithalatı açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığı, Hindistan'dan buğday ithal edildiği haberlerini yalanladı. Bakanlık açıklamasında "Ülkemizin Hindistan'dan herhangi bir buğday talebi olmamıştır" denildi. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ithalat ihalelerinde, Hindistan menşeyli bir ürün için teklif de alınmadığı belirtildi.

Sosyal medya ve bazı basın organlarında, Türkiye'nin Hindistan'dan buğday ithal etmeye başladığı iddialarına Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yalanlama geldi. Yazılı açıklamada “Ülkemizin bu süreçte Hindistan'dan herhangi bir buğday talebi olmamıştır.” denildi.

Türkiye'nin dünyanın ilk 10 tarım ülkesinden biri olduğunun belirtildiği açıklamada, 25 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri dış satımıyla net ihracatçı olduğu kaydedildi.

Geçen yıl 2,44 milyar dolarlık buğday ithalatına karşılık 3,23 milyar dolarlık buğday mamulleri ihracatının yapıldığı belirtildi. Buğdayda 795 milyon dolar dış ticaret fazlası elde edildiği vurgulandı. Buğday ithalatının büyük çoğunlukla buğday mamulleri ihracatı amacıyla yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, Hindistan'ın üretiminin büyük çoğunluğunu iç tüketimde kullandığı, Buğday arzını durdurmasının ise kendi iç piyasasında yükselen enflasyon ile mücadele için alınmış bir tedbir olduğu açıklandı.

Ayrıca Covid-19 salgını, iklim değişikliği ve Rusya- Ukrayna savaşının küresel boyutta tarım ve gıda sektörünün de etkileriyle ilgili Bakanlığın, gereken her türlü tedbiri aldığının altı çizildi.


Türkiye aynı zamanda dünyanın önde gelen un ve unlu mamül ihracatçısı.
Susuz tarım nedeniyle buğdayın kalitesinde düşüş görülüyor. Bu nedenle Türkiye, Un ve unlu mamül üretiminde kullanılan kaliteli buğdayı ithal etmek zorunda kalıyor.

Anadolu'nun sulanmasıyla, Türkiye kendi kaliteli buğdayını üretebilecek ve ithalat batağından kurtulabilecek.

# türkiye # rusya # Ukrayna # hindistan # ticaret # ihracat # enflasyon # buğday # tarım ve orman bakanlığı # ithalat # dış ticaret # iklim # Tarım # Küresel # Toprak Mahsulleri Ofisi # İklim Değişikliği # iç piyasa