ABD Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

CHP’nin İstanbul mitingi öncesi uyarı yayınlanması nedeniyle ABD Büyükelçisi Jeff Flake (Cef Fıleyk)’in Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Büyükelçi Flake’e, miting uyarısından duyulan rahatsızlığın dile getirildiği belirtildi.

Türkiye’den CHP mitingi öncesi yapılan uyarı ile ilgili ABD Büyükelçiliği’ne yanıt geldi.

22 Mayıs’ta ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake(Cef Fıleyk)’in Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı öğrenildi. Diplomatik kaynaklara göre Büyükelçi Flake’e, söz konusu gösteri uyarısından duyulan rahatsızlık dile getirildi.

Edinilen bilgiye göre, ABD Büyükelçisine, bu tür mitinglerde emniyet birimleri tarafından alınan önlemler hakkında asılsız iddiaların yer aldığı belirtildi. Söz konusu mitingin sorunsuz bir şekilde yapıldığı ve herhangi bir olayın yaşanmadığı da vurgulandı.

Diplomatik kaynaklar, Büyükelçi Flake’e ABD’de kolluk kuvvetlerince orantısız güç kullanımının ciddi bir sorun olduğu hatırlatıldığını belirtti. Siyasi parti mitinglerinin demokrasinin köklü bir geleneğini oluşturduğu Türkiye’de bu konuda önemli bir problem varmış izlenimi yaratılmasının kabul edilemez olduğu da kaydedildi.

Büyükelçi Flake’e ayrıca, Türkiye’nin beklentisi de iletildi. ABD vatandaşlarına yönelik olarak bundan sonra yayınlanabilecek seyahat / gösteri uyarılarının gerçekler dikkate alınarak hazırlanması istenildi.

ABD Büyükelçiliği, CHP'nin 21 Mayıs’ta İstanbul Maltepe'de düzenlediği miting öncesinde vatandaşlarını uyarmıştı. Büyükelçiliğin internet sitesinde "Tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve öldürücü olmayan mermilere karşı dikkatli olun" ifadeleriyle provokatif bir uyarı yer almıştı.

# istanbul # chp # abd # ankara # türkiye # gösteri # Mayıs # dışişleri # Jeff Flake # diplomatik