ABD'ye polis şiddeti misillemesi

ABD Büyükelçiliği'nin Türkiye'deki vatandaşlarına yönelik yayımladığı uyarı mesajının ardından Türkiye'den de misilleme gibi bir yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı, yayımladığı duyuruyla, Tük vatandaşlarına Amerikan polisinin şiddet eylemlerine karşı dikkatli olmaları çağrısı yaptı. Benzer bir uyarı da Emniyet Genel Müdürlüğü'nden geldi.

ABD Büyükelçiliği, CHP'nin İstanbul'daki mitingi öncesi vatandaşlarını 'öngörülemez polis şiddeti'ne karşı gösterilerden uzaktan durmaya çağırmıştı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinin duyurusuna, Dışişleri Bakanlığı misillemeyle yanıt verdi. Dışişleri Bakanlığı, "ABD’de Yaşayan Vatandaşlarımıza Duyuru" başlıklı mesajında, Tük vatandaşlarına Amerikan polisinin şiddet eylemlerine karşı dikkatli olunması çağrısı yaptı.

ABD güvenlik birimleri her ne kadar protesto ve gösteriler için önlem alıyor olsa da geçmişte yaşanan olaylarda, gerçek mermi kullanıldığı, elektro şok uygulandığı, gazla müdahale edildiği ve şiddet eylemlerinin de yaşandığı unutulmamalıdır. Bu itibarla, kontrol edilmesi zor olan bu tür olaylarda şiddete maruz kalınabileceği ihtimali de dikkate alınarak, gerekli olmadığı sürece büyük gösteri ve organizasyonlardan kaçınılması tavsiye edilmektedir.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Flake'e, Türk polisini hedef alan uyarıdan duyulan rahatsızlık iletildi.

Siyahilere yönelik uyguladıkları şiddet ile sık sık gündem olan Amerikan polisine karşı, Türk vatandaşlarına bir uyarı da Emniyet Genel Müdürlüğü’ünden geldi.

Sosyal medyadan paylaşılan mesajda, Amerikan polisinin protesto gösterilerine sert müdahalesi hatırlatıldı. Türk vatandaşlarının, protesto alanlarından ve dikkat çekecek davranışlardan kaçınması istendi.

ABD polisinin, özellikle siyahi vatandaşlara yönelik uyguladığı ırkçı şiddet, tüm dünyanın tepkisini çekiyor. Her yıl en az 250 siyahi Amerikan vatandaşı, Amerikan polisinin silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiriyor. Geçtiğimiz dokuz yılda toplamda 2 bin 458 siyahi Amerikalı, polis tarafından öldürüldü.

# istanbul # chp # abd # ankara # polis # türkiye # güvenlik # türk # gösteri # misilleme # Jeff Flake # siyahi