Kira artışına karşı 3 Bakanlık devrede

Konut maliyetlerinin artmasıyla birlikte kira fiyatları tüm dünyada yükselmeye devam ediyor. Hükümetler kiralarda fahiş artışı önlemek için bir dizi önlem üzerinde çalışıyor. Türkiye'de de 3 bakanlık kira fiyatlarıyla ilgili ortak çalışma için düğmeye bastı. Tavan fiyat da dahil olmak üzere birçok uygulama üzerinde duruluyor.

Konuttaki arz sorunu sebebiyle giderek artan kira fiyatlarına karşı 3 bakanlık devreye girdi. Başlatılan ortak çalışmada, “tavan fiyat uygulaması” seçeneği öne çıkıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde çalışmanın duyurusunu yapmıştı. Kurum, soruna çözüm bulmak için Maliye ve Adalet Bakanlıkları ile ortak çalışma yürüttüklerini açıklamış, “vatandaşlarımızın daha uygun şartlarda konut alabilmesi için belediyelerimizle de proje hazırlığındayız” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'de olduğu gibi dünyanın birçok ülkesinde ev kiraları yükselmeye devam ediyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde kiralar nisanda rekor seviyeye tırmandı. 1 yıl öncesine göre ortalama kira artışı yüzde 17 olurken, Miami gibi eyaletlerde bu oran yüzde 52'yi buluyor. İngiltere'de de son 5 yılda en hızlı kira artışı yaşanıyor. Ülkede kiracılar tahliyelere maruz kalıyor.

Kira krizi sebebiyle pek çok ülkede hükümetler, yeni düzenlemeleri devreye sokuyor. Hollanda Hükümeti, hızla artan ev kiralarına karşı orta gelir gruplarını korumak amacıyla serbest piyasadaki kiralık ev fiyatlarına müdahale etmek için kolları sıvadı.

Hollanda'da artık ev sahipleri, evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde fahiş fiyatlara kiraya veremeyecek. Böylece fahiş düzeyde artan kira fiyatları baskılanacak ve orta gelir grubunun barınma sorunu çözülecek.

# türkiye # amerika # proje # fiyat # hükümet # Hollanda # bakanlık # son # Fahiş fiyat # kira # tavan fiyat