Kuşak ve Yol İnisiyatifi Türkiye sempozyumu tamamlandı

Türk-Çin İş Geliştirme Derneği’nin düzenlediği 1. Uluslararası Kuşak ve Yol İnisiyatifi Türkiye Sempozyumu tamamlandı. İki gün süren sempozyumda Türkiye’nin kuşak yol inisiyatifinin her alanında öncü olabileceği vurgusu yapıldı. Dijitalleşme ve tarım alanında konuşan İş İnsanı Ethem Sancak, Atlantik sisteminin çöktüğünü söyledi. Sancak, "Kuşak Yol stratejisi çerçevesinde yeni bir dünya kuruluyor" dedi.

İstanbul İstinye Üniversitesi'nin ev sahipliğinde yapılan 1. Uluslararası Kuşak ve Yol İnisiyatifi Türkiye Sempozyumu tamamlandı. Türk-Çin İş Geliştirme Derneği’nin düzenlediği sempozyumun ikinci gününde Dijital İpek Yolu’nun finans, tarım, sağlık, eğitim, turizm ve sanattaki önemi konuşuldu.

Çin’in öncülüğünde geliştirilen Kuşak ve Yol Girişimi’nin bileşeni olan Dijital İpek Yolu, Türk ve Çin devlet yöneticileri, akademisyenler ve alanında uzman pek çok ismin konuşmacı olduğu sempozyumda iki gün boyunca tartışıldı.

Sempozyumda, Avrupa ve Güney Amerika’dan konuşmacılar da yer alırken toplamda 11 oturumda 44 konuşmacı, Dijital İpek Yolu’nun yarattığı fırsatları ve bu fırsatları değerlendirebilmek için atılması gereken adımları anlattı.

Konuşmacılar, Türkiye’nin tüm sektörlerde Kuşak ve Yol Girişimi’nde öncü olabileceğini ve geliştirebileceğini ifade etti. Bunun için tüm alt yapıların hazır olduğunu söyleyen konuşmacılar Türkiye’nin sahip olduğu büyük potansiyele de dikkat çekti.

“Dijital İpek Yolu ve Tarım” başlıklı 7. oturumda konuşan iş insanı Ethem Sancak, dijitalleşme ve tarımda uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti:

- Dünya 30-40 yıl önce neoliberal sistem ve küreselleşmenin etkisiyle tarıma küstü. Tarım aşağılanan bir sektör haline dönüştürüldü. Dünyanın saygın yayın organları, dergileri, New York Times gibi gazeteler, yaklaşan büyük bir kıtlıktan bahsediyorlar. Neyse ki bir musibet bin nasihatten iyidir. İnsanlık bu musibetle burun buruna geldi. Umarım bundan sonuçlar çıkarılır ve insanlığın geleceği için bir çıkış yolu bulunur. Bu çıkış yolunun olmazsa olmazı, Kuşak Yol stratejisi çerçevesinde rasyonel bir dünya doğar ve burada insan onurunu esas alarak, adil bir medeniyet gelir. İnsanlığın anası Asya da kendi yavrusu insana sahip çıkar. Bugün Atlantik paraya taptığı için iyi bir gelecek inşa edemedi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesinden Prof. Dr. İrfan Gökçay da Türkiye’nin sağlıktaki dijitalleşmeyi en iyi salgın döneminde uyguladığını belirtti:

- Bir ülkenin sağlık stratejisi neyse onun dijitalleştirilmesidir. Biz de sağlıkta dijitalleşmeyi Kovid-19 döneminde ele almaya çalıştık. Türkiye elindeki yatırımı Kovid-19 vesilesiyle çok hızlı olarak kamu sağlığının hizmetinin başarısı için gösterdi. Önemli sonuçlar yaratacak pratik yaşadık. Bunu nasıl uygulamaya dökeceğimizi de ilerleyen dönemde tartışacağız.

Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi eczacı Ahmet Selim KÖROĞLU, sağlıkta dijitalleşme çalışmalarını anlattı:

- Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, bakanlıklarımızın veya ilgili kuruluşların yaptığı çalışmalara önemli katkıda bulundu. Sağlıktaki dijitalleşme çalışmalarının alt yapısı salgın öncesinde hazır olması, en önemli kazanımlarımızdan biri oldu. Bu sempozyumda emeği geçen herkese, milletimiz için önemli sonuçlar ve veriler üretmesini temenni ediyorum.

# istanbul # türkiye # amerika # çin # türk # avrupa # oldu # yol # Devlet # Avrasya # bin # Kuşak ve Yol # ethem sancak # istinye üniversitesi