Rusya'dan ABD'li 61 yetkiliye yaptırım

Rusya, ABD’li 61 yetkiliyi daha yaptırım listesine aldı. Ülkeye girişleri yasaklanan isimler arasında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Enerji Bakanı Jennifer Granholm de bulunuyor. Rus ordusunun Ukrayna sahasındaki operasyonu da devam ediyor. Rusya, esir alınan Ukraynalı askerlerinin sayının 6 binden fazla olduğunu açıkladı.

Rusya, ABD’ye misilleme olarak yaptırım listesini genişletti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ülkeye giriş yasağı konulan ABD vatandaşlarının listesine, 61 yeni isim daha ekledi. Bunlar arasında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Enerji Bakanı Jennifer Granholm de yer aldı. Ayrıca Fitch Group Başkanı ve CEO'su Paul Taylor ile Moody's CEO'su Rob Fauber’ın da ülkeye girişi yasaklandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, kararın, Rus siyasi yetkililere ve iş dünyasının temsilcilerine yönelik sürekli genişleyen yaptırımlara karşılık alındığı bildirdi.

Ukrayna sahasında ise Rus Ordusunun ilerleyişi sürüyor. Şiddetli çatışmaların yaşandığı Donbass’ın önemli sanayi kentlerinden Severodonetsk, Rus ordusunun kontrolünde. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, kentteki yerleşim merkezlerinin Ukrayna güçlerinden tamamen kurtarıldığını açıkladı.

Şoygu, esir alınan Ukraynalı askerlerin sayısının da 6 bin 489 olduğunu duyurdu.

Mariupol’deki Azovstal çelik fabrikasında yakalanan yabancı paralı askerlerin durumuyla ilgili de Donetsk Halk Cumhuriyeti’nden açıklama geldi. Donetsk Savcılığı, Mariupol’de yakalanan tüm yabancı militanların, savaş suçlarından ötürü müebbetle yargılanacaklarını bildirdi.

Rus ordusunun, Donbass’ta ilerleyişi sürerken, savaşın finansörü batı Kiev’e silah sevkiyatına devam ediyor. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'ya ABD yapımı uzun menzilli çok namlulu roket sistemleri sağlayacaklarını açıkladı. Wallace, sevkiyatın ABD ile koordine edildiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pazar günü yaptığı açıklamada, Kiev’e uzun menzilli füzeler gönderilmesi halinde “daha önce yönelmediğimiz hedefleri vururuz” diyerek, ABD ve Batılı ülkeleri uyarmıştı.

# abd # ingiltere # rusya # Ukrayna # açıklama # Putin # yabancı # savunma # Sergey Şoygu # Zelenski