Türkiye, Ukrayna tahılını yüzde 25 daha ucuz alacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Ukrayna ile tahılı yüzde 25 daha ucuz almak için anlaşma yaptıklarını belirtti. Kirişçi, “Ancak güvenlik ile ürünü ihraç etme konusunda ikilem yaşıyorlar. Türkiye olarak hakemliğimizi arzu ediyorlar. Hem Rusya hem de Ukrayna bir tek bize güveniyor” dedi.

Ukrayna’daki fazla tahılın çıkarılması için yoğun bir diplomasi trafiği yürütülürken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci,'den açıklama geldi. Kirişçi, Ukrayna’dan alınacak tahıl ürünlerinin yüzde 25 indirimli alınması konusunda mutabakata varıldığını söyledi.

Kirişçi, Türkiye’nin Rusya, Ukrayna ve BM yetkilileri ile yürüttüğü müzakereler sonucunda oluşturulacak tahıl koridoruna ilişkin açıklama da yaptı. Görüşmeler sonucunda anlaşmaya yakın olduklarını kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergev Lavrov’un da katılacağı İstanbul’daki 4’lü zirvenin ‘istikşafi’ görüşme olarak nitelendirilebileceğini dile getiren Bakan Kirişci, Rusya ve Ukrayna arasında tahıl ürünlerinin taşınmasında Türkiye’nin ‘köprü’ olacağını belirtti.

Kirişci “Ukrayna’ya ‘Siz bu ürünleri dışarı çıkarabilirsiniz. Koridor açıldığında Rusya size saldırmayacak’ diyoruz. Ukrayna şu anda ihraç edebileceği limanlarda kendini mayınlarla koruyor. Bu mayınların temizlenmesi hâlinde ‘Rusya bana saldırabilir’ endişesi yaşıyor. Biz de Rusya’ya ‘Bu ürünler çıkana kadar lütfen saldırmayın, sözünüzde durun. Bunlar bu ürünü çıkarsın’ diyoruz. Çünkü dünyanın da ticarete ihtiyacı var” diye konuştu.

# istanbul # türkiye # rusya # Ukrayna # açıklama # lavrov # buğday # kiev # tahıl # vahit kirişçi