"Türkiye'nin tehditlerle ilgili hassasiyetlerini anlıyoruz"

Suriye'nin kuzeyine yapılacak operasyon öncesi Türkiye Rusya'dan gelen heyeti ağırladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Ankara’da görüştü. Görüşmenin ana gündemi olası operasyon oldu. Ortak basın açıklamasında Türkiye ve Rusya ABD’nin Suriye’de terör örgütlerini desteklediğini vurguladı.

Türkiye, Rusya’dan önemli bir konuğu ağırladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. İkili ve heyetler arası görüşmeler yapıldı.

Görüşmelerin ardından iki bakan, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya 100’den fazla yerli ve yabancı basın mensubu katıldı. Suriye’nin kuzeyine yönelik olası harekatın sorulması üzerine Çavuşoğlu ve Lavrov, ABD’nin Suriye’de terör örgütlerini desteklediğini vurguladı. Lavrov, Ukrayna benzetmesi yaptı:

- AB, ABD destekliyor. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı çıkmamızın sebebi bu. Bunları da şimdi yazılı bir şekilde kendilerine ilettik

- ABD, gayrimeşru şekilde orada bir örgütü besliyor ve biz buradaki hassasiyetlerinizi anlıyoruz. Çünkü Rusya'yla ilgili de aynı şekilde dış aktörler, aynı faaliyetlerde bulunuyorlardı. Bu tehditlerin sınırlarımıza dayandığını çok iyi biliyorsunuz. Dolayısıyla Suriye meselesiyle ilgili iş birliğimize devam edeceğiz.

Türkiye'nin, ABD ile geçen ekim ayında ortak açıklama yaptığını söyleyen Çavuşoğlu, Rusya ile de beş gün sonra Soçi'de mutabakat zaptı imzaladığını hatırlattı. Lavrov da Soçi mutabakatına dikkat çekti:

- Burada özellikle teröristlerin bu bölgeden temizlenmesi konusunda hem Rusya'nın hem ABD'nin taahhütleri var. Bu taahhütlerin de yerine gelmesini beklemek bizim en doğal hakkımızdır. Bu terör örgütlerinin bize yönelik saldırılarına müsamaha göstermemiz de mümkün değil.
- Lavrov devletlerinizin liderlerinin görüşmelerinde suriye meselesi görüşüldü 2019 da mutabakata zaptı imzaladık silahsızlandırma bölgesinde terör örgütlerini ortadan kaldırmak İçin imzaladık bu belgelerde yazan tüm hedefledi tüm maddeleri paylaşıyoruz

Suriye’de siyasi çözüm mesajı veren Çavuşoğlu, Rusya ve İran’dan Suriye ile görüşmesini istedi. Lavrov ise yapıcı tutum için Suriye’yi teşvik ettiklerini kaydetti:

- Siyasi çözüm istemeyen bir rejim var. Rusya ve İran’ın rejim üzerindeki etkisini kullanmasında fayda var diye düşünüyoruz. Tek çözüm yolu siyasi çözümdür. Yani muhalefetle, ılımlı muhalefetle; teröristlerden bahsetmiyoruz, rejimin oturup ülkenin geleceğiyle ilgili bir mutabakata varması tek çözüm yoludur.
- Anayasa Komitesi çalışmaları yavaş gitse de hükümeti temsil eden muhalefeti temsil eden heyet daha yapıcı olmaya çalışıyor. Daha yapıcı olabilirdi, teşvik etmeye çalışıyoruz.

Lavrov ayrıca, Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye konusunda oluşturduğu Astana formatındaki bir sonraki toplantının Temmuz ayında Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan'da yapılacağını açıkladı:

- Anayasa Komitesinin toplantısı yapıldı, Cenevre'de sona erdi, neticeleriyle ilgili fikir alışverişinde bulunduk
# abd # ankara # türkiye # rusya # iran # suriye # terör # yabancı # terörle mücadele # isveç # Mevlüt Çavuşoğlu # lavrov # Sergey Lavrov # çavuşoğlu # astana # dışişleri bakanlığı # kazakistan # finlandiya