Ankara ve Karakas'ın imzaladığı metne Ulusal Kanal ulaştı

Türkiye ve Venezuela arasında yapılan anlaşmanın ayrıntılarına Ulusal Kanal ulaştı. Tarım alanında yapılan 14 maddelik anlaşmada, bitki sağlığı ve bitki karantina alanında iş birliği yapılacak. Buna göre, karantina zararlılarının anlaşmaya taraf devletlerin topraklarına giriş ve yayılması önlenecek. Ekonomik öneme sahip bitkilere zararlı herhangi bir bitki veya hayvan türü karantina zararlıları olarak kabul edilecek.

Ankara ve Karakas'ın imzaladığı anlaşma ile tarım alanında ortak adımlar atılacak.

Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro'nun Türkiye'ye ziyaretinde 3 önemli anlaşmaya imza atıldı. Bunlardan biri de "Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı" oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Wilmar Castro Soteldo tarafından imza altına alınan anlaşmaya Ulusal Kanal ulaştı.

Anlaşma 14 maddeden oluşuyor. Mutabakata göre, taraflar, bitki sağlığı bitki karantina alanında iş birliği yapacak. Karantina zararlılarının anlaşmaya taraf devletlerin topraklarına giriş ve yayılması önlenecek.

Ekonomik öneme sahip bitkilere zararlı herhangi bir bitki veya hayvan türü karantina zararlıları olarak kabul edilecek.

Taraflar, karantina ve karantina dışı zararlılarının risk yönetiminin yanı sıra bölgedeki durumu, istila, hakkında da bilgi alışverişi yapacak. Bitki sağlığı mevzuatına tabi ürünlerin ithalatını, ihracatını ve transit geçişini düzenleyen belgeleri birbirine bildirecek.

Karantina zararlıları listelerinin yanı sıra tüm güncellemeler hakkında bilgilendirme taahhüt edilecek. Ayrıca bitki karantinası alanında, birbirlerine bilimsel ve teknik yardım sağlayacak.

Anlaşma ile ithal edilen düzenlemeye tabi ürünlerin, menşei tarafların karantina bitki sağlığı şartlarına uygun olmaması durumunda da devreye önlemler girecek. Bu durumda ithalatçı ülkenin ulusal mevzuatına göre bitki sağlığı karantina önlemleri uygulanacak.

# ankara # türkiye # ulusal kanal # işbirliği # oldu # Venezuela # Ulusal # karakas # Tarım # nikolas maduro