Kirada yüzde 25 sınırı yürürlükte

Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasal düzenleme yürürlüğe girdi. Yüzde 25 sınırı 11 Haziran 2022 ila 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında geçerli olacak. Düzenleme ile ilgili konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da "tahliye davalarının mahkemelerde reddedileceği aşikar" dedi.

Kira artışlarını sınırlayan yasal düzenleme Resmi Gazete 'de yayımlandı.

Bir önceki kira yılının TÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması durumunda değişim oranı geçerli olacak.

Yeni uygulama ile vatandaşlar TÜFE ortalamasını takip etmeyecek, 12 ay süresince zam oranı sabit olacak. Böylece 2 bin lira olan kira 2 bin 500 liraya, 3 bin lira olan kira 3 bin 750 liraya yükselecek.

Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Yasal düzenleme geriye doğru uygulanamayacağı için yürürlükten önce yenilenen sözleşmeleri kapsamayacak.

Ev sahibi bu oranın altında zam yapabilecek ancak fazlasını talep edemeyecek. Oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz sayılacak.

Kira artışlarına ilişkin düzenleme geçici olup, sadece meskenler için uygulanacak. Yüzde 25 sınırı 11 Haziran 2022 ila 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında geçerli olacak.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tahliye davası açılması durumunda mahkemenin reddeceğini söylemişti. Bozdağ, “Ev sahibi zorla kiracı çıkaramaz" dedi.

Bakan Bozdağ, bir yıl sonra eski düzene dönüleceğini de kaydetti. “Borçlar Kanunu'ndaki hükümler aynen, cari olarak devam edecektir" dedi.

# Resmi Gazete # bekir bozdağ # Haziran # bin # adalet bakanı # kira