Hulusi Akar Yunanistan'a tepki gösterdi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Parlamenter Asamblesi’ndeki Yunan milletvekillerine terör tepkisi gösterdi. “Yunanistan’daki Lavrion kampında teröristlere yer verirseniz bu ittifakı bozar” dedi. Yunan parlamenterin “Kıbrıs'ın kuzeyinde işgaliniz sürüyor” ifadesine de Akar, “Türkiye, Kıbrıs'ta işgalci değildir. Biz 1974 Barış Harekatıyla katliamları önledik. O günden bu yana barış ve huzur var” yanıtını verdi.

İstanbul’da başlayan NATO Parlamenter Asamblesi Siyasi Komisyon ile Akdeniz ve Orta Doğu Özel Grubu ortak toplantısının açılış oturumunda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar konuşma yaptı. Akar, Türkiye’nin savunma ve güvenlik konularındaki yaklaşımlarını aktardı.

Milli Savunma Bakanı konuşmasının ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Yunan parlamenterin sorusu sırasında “Kıbrıs’ın kuzeyinde işgaliniz sürüyor” ifadesini kullandı. Bakan Akar, bu ifadelere sert tepki gösterdi.

- Kıbrıs’ın kuzeyine işgal derseniz zaten başından kavga etmek istiyorsunuz demektir. Kıbrıs’ın kuzeyi işgal değil, oradaki bir katliamı önledik biz. 1974’e kadar katliamlar yapılıyordu. Darbeler yapıldı. Yunanlılar dahil hayatları tehlikeye girdi. Biz 1974 Barış operasyonu ile bunu yaptık ve 1974’ten şu ana kadar barış içinde, huzur içinde yaşıyor. Bunu görmek lazım.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan’ın Lavrion (Lavriyon) kampında PKK ve FETÖ mensuplarını barındırdığını hatırlattı, “bu ittifakı bozar” dedi.

- Dinleyin bir dakika. Biz bu teröristleri bitirmekte kararlıyız. Eğer siz bu mücadede halkımıza zarar veren 40 bin kişi öldüren 251 kişi katleden PKK/YPK’ye FETÖ’ye orada kampta yer verirseniz bunun adı ne olursa olsun dostluğa aykırıdır bu. İttifakı da bozar, müttefikliklik ruhuna da aykırıdır. Yok demeyin… Kampını bimeyen yok bilmeyen yok. 

PKK’nın İsveç’te özgür olduğuna dikkat çeken Milli Savunma Bakanı, sözü İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurularına getirdi, "Türkiye’nin teröriste imtiyaz verenlerle birlikte olmak istemediğini söyledi:

- Aynı şekilde İsveç’te PKK/YPG’liler her şeyi yapıyorlar. Bunun insanlıkla, demokrasiyle, gelişmişlikle, insan haklarıyla hiçbir alakası yok. Teröristler bunlar. Teröriste bu kadar imtiyaz verilir, bize karşı kullanılırsa bizim de o insanlarla birlikte olmak istemeyişimiz gaye normal.

Başka bir Yunan milletvekilinin “ Türk Hava Kuvvetleri Yunan adalarının üzerinden uçuyor” sözleri üzerine Akar, 27 Nisan’daki Yunan unsurlarının planlı kışkırtmayı anlattı. Milli Savunma Bakanı, 30 kez Türkiye ana karasına gelip hava sahasını ihlal eden Yunanistan’a 28 Nisan’da karşılık verildiğini hatırlattı. Akar, Türkiye’nin Yunanistan’a sorunları konuşarak çözelim teklifini yineledi.


Silahlanmaya yolu çözüm değil. Zor ekonomik şartlarda silahlanma gayretiniz öncelikle Yunan halkının refahını, buradaki ittifakı bozuyor, işbirliğini zorluyor. Medeni insanlar olarak, uhulet ve suhuletle konuşarak çözeriz. Siyasilerinde eve demesi lazım


Milli Savunma Bakanı’nın sert cevaplarının ardından Yunan parlamenterlerden biri “Size teşekkür etmeyeceğim” demesi üzerine, Akar, “Bu Yunan nezaketine uygun bir davranış değil” karşılığını verdi.

# istanbul # abd # türkiye # fetö # yunanistan # pkk # türk # akar # nato # bin