Kalın'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: "Terör örgütlerinin faaliyetleri sona ermeli"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Belçika'daki temaslarının ardından açıklamalarda bulundu. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda mesaj veren Kalın, "Terör örgütlerinin faaliyetleri sona ermeli" dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin beklentilerini yeniden dile getirildi, eleştiriler sıralandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Belçika'nın başkenti Brüksel’deki NATO Merkez Karargahı’nda temaslarda bulundu. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvuruları ile görüşmeler yapan iki isim gazetecilerle bir araya geldi.

Türkiye'nin beklentisinin terör örgütlerinin bu ülkelerdeki faaliyetlerine son verilmesi olduğunu belirten Kalın, “Konularını hem Finlandiyalı, hem İsveçli muhataplarımızla konuştuk” dedi.

Kalın, NATO Genel Sekreteri Jens Stotenberg ile yaptıkları görüşmeyi de aktardı:

- İttifaka üye olmak isteyen ülkelerin NATO müktesebatını birebir uygulayarak ve üye ülkelerin dile getirdiği güvenlik endişelerini karşılamak suretiyle yol alabileceklerini de bu vesileyle tekrar muhataplarımızla paylaştık. Genel olarak gayet açık ve samimi bir görüşme ortamı var idi. Bundan sonra da bu görüşmelerimiz ve müzakerelerimiz devam edecek. Bundan sonraki adımların ne olacağı karşı tarafın atacağı somut adımlara bağlı. Müzakere ettiğimiz bir takım metinler var. Belli prensipler üzerinde yürüttüğümüz müzakereler var.


İsveçli mevkidaşlarıyla yaptıkları görüşmeleri de anlatan Kalın, "Kendileri de bu konuyla ilgili duydukları rahatsızlığı ifade ettiler" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, bu süreçte İsveç'te açılan PKK bayraklarını hatırlatarak, " NATO’yu tehdit edercesine, ortaya koyduğu eylemlerle aslında bu örgütün yıllar içinde nasıl bir mevcudiyet kazandığının somut bir göstergesi" dedi. Kalın, " PYD-YPG gibi yapılara karşı İsveç devletinin acilen adım atmasını biz tabii ki bekliyoruz. Onların da ulusal çıkarınadır” sözlerini de eledi.

# türkiye # pkk # pyd # terör # güvenlik # isveç # nato # Ulusal # Belçika # cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın # son # finlandiya