Astsubay Baş Atina ve AB'ye uyardı

Türkiye, Yunan bakanın göçmenlerle ilgili asılsız iddialarına Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda görevli bir astsubayın açıklamasıyla yanıt verdi. Kıdemli Üstçavuş Hasan Baş, son iki yılda Yunanistan’ın insan haklarına aykırı şekilde geri ittiği yaklaşık 34 bin göçmenin kurtarıldığını açıkladı. Baş, hem Atina’yı hem de Atina’nın hukuksuzluklarına sessiz kalan Avrupa Birliği’ni uyardı.

Yunanistan'ın Doğu Akdeniz, Ege ve adalar üzerinden Türkiye'yi hedef alan kışkırtıcı tavrı göçmen meselesi üzerinden de devam ediyor.

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi'nin sosyal medyada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu etiketleyerek Doğu Akdeniz ve Ege'de Türkiye'yi hedef alan paylaşımına yanıt gecikmedi.

Düzensiz göçmenler üzerinden Türkiye'yi karalamaya çalışan Yunan Bakan'a yanıt Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda görevli astsubaydan geldi. Kıdemli Üstçavuş Hasan Baş, açıklamasında Yunanistan kaynaklı geri itme olaylarına ilişkin verileri paylaştı:

- Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı, geri itme olaylarının başladığı 2020 yılından itibaren, Yunan Sahil Güvenlik unsurlarının gerçekleştirdiği 1.295 geri itme olayında 33.964 düzensiz göçmeni kurtarmıştır.

Hasan Baş açıklamasında Yunan sahil güvenliğinin göçmenlere yönelik insanlık dış muamelesinden örnekler verdi. Yunanistan’ın ölüme terk ettiği düzensiz göçmenlerin tüm dünya tarafından da bilindiğini vurguladı:

- Düzensiz göçmenlerin anlattıkları, tüm dünyanın insanlık adına yeniden ve yeniden düşünmesine ve hatta utanmasına neden oluyor. Kadın, çocuk demeden darp edilen, kelepçelenen, değerli eşyaları alınan, botlarının motorları alınan, benzin hortumları kesilen ve hatta doğrudan elleri kelepçelenerek denize atılan çok sayıda göçmen, ölümün kıyısından Komutanlığımızın düzenlediği başarılı arama kurtarma operasyonları ile hayata
döndürülüyor.

Kıdemli Üstçavuş Hasan Baş, insan hakları söylemini dilinden düşürmeyen ancak Yunanistan’ın ihlallerine sessiz kalan Avrupa Birliği’ni de uyardı:

- Ölümlerle ve işkencelerle yapılan geri itme olaylarının son bulması, daha fazla düzensiz göçmenin hayatını kaybetmemesi ve seyirci kalınan bu zulmün bitmesi için insan haklarını hiçe sayan Avrupa Birliği ve Yunan makamlarını, uluslararası hukuka ve insan haklarına uygun davranmaya çağırıyoruz.

Yunan Bakan'ın Türkiye'yi hedef alan açıklamalarına İçişleri Bakanlığı yerine Kıdemli Üstçavuş Hasan Baş'ın yanıt vermesi “Atina’ya anlamlı bir diplomatik mesaj" olarak yorumlandı.

# türkiye # yunanistan # güvenlik # sahil güvenlik komutanlığı # türk # ege # avrupa # avrupa birliği # Atina # son # Göç # göçmenler