Kredi faiz oranları artıyor

Hükümet tarafından faiz karşıtı adımlar atılırken, bankaların verdiği kredilerin faizlerinde ise yükseliş sürüyor. Merkez Bankası verilerine göre, 10 Haziran haftasında İhtiyaç kredisi faizi yüzde 30,65 ile 4 ayın zirvesine çıktı.

Hükümetin faiz karşıtı adımlarına rağmen piyasalardaki faizler düşmüyor. Yüksek enflasyon etkisiyle kredilerin faizleri yükselirken, kredi büyümesi de hız kazandı.

Merkez Bankası verilerine göre, 10 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre tüm kredi faiz oranları yükseldi. İhtiyaç kredisi faizi yüzde 30,65 ile 4 ayın zirvesine çıktı. Taşıt kredisi faizleri yüzde 25,3 ile nisan sonundan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ticari kredi faizleri ise yüzde 24,71'e yükseldi.

6-10 HAZİRAN
İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZ
%30,65

TAŞIT KREDİSİ FAİZ
%25,3

TİCARİ KREDİ FAİZ
%24,71


Bankaların TL mevduat faizleri 10 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 29 baz puan artışla yüzde 16,8’e çıktı.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, ekonomi yönetiminin kredi büyümesini kontrol altına almak için attığı adımlar da etkisiz kaldı. Toplam kredi büyümesi kur etkisinden arındırılmış olarak 10 Haziran haftasında yüzde 31 büyüdü.

Tüketici kredi büyümesi de aynı haftada yıllık yüzde 27,1, ticari krediler ise yüzde 28,3 büyüme gösterdi.

Veriler ne ticari kredi büyüme hızında ne de tüketici kredisi büyüme hızında alınan makro ihtiyati önlemlere rağmen yavaşlama olmadığını ortaya koyuyor. Alım gücü oldukça azalan tüketiciler yüksek faize rağmen kredi talebini artırmaya devam ediyor.

# faiz # ekonomi # Merkez Bankası # enflasyon # Haziran # Ver # ekonom