Almanya gaz açığına çözüm için kömür formülünü devreye soktu

Almanya, Rusya’dan gaz akışının kesilmesi endişesi nedeniyle elektrik üretiminde kömürü daha fazla kullanmaya yöneldi. Gelecek kış için doğal gaz depolama tesislerini doldurmaya çalıştıklarını belirten Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, gaz tüketimini azaltmak ve elektrik üretimi için kömür santrallarının daha fazla kullanılması gerekeceğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Rusya yaptırımlarına ortak olan Avrupa ülkeleri, enerji açığına çare arıyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere karbon oranını düşürme baskısı yapan Batı, Rusya enerjisine olan bağlılıklarını fosil yakıtlarla azaltmaya çalışacak.

Almanya hükümeti, ülkede gelecek kış kullanılacak doğal gazın depolayabilmek için formüller arıyor. Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, kışın sorun yaşamamak için gaz tüketiminin azaltılması gerektiğini söyledi. Alman Bakan, doğal gaz tasarrufu için elektrik üretiminde kömür santralarını daha fazla kullanılması gerekeceğini açıkladı.

Yüksek fiyata rağmen gaz tedarikinin garanti altında ancak durumun ciddi olduğunu belirten Habeck, “Bu nedenle gaz tüketimini azaltmak için tedbirleri güçlendirmeye ve ek tedbirler almaya devam ediyoruz. Bu, gaz tüketiminin daha da azalması ve depolama tesislerine daha fazla gaz aktarılması gerektiği anlamına geliyor. Aksi halde kış zorlu geçecek” dedi.

Almanya'daki doğal gaz depolama tesislerinde doluluk oranı şu anda yüzde 57 seviyesinde. Alman hükümeti Kasım 2022’ye kadar bu oranı yüzde 90'a ulaştırmayı hedefliyor. Almanya’da sanayinin çarkları döndürmek ve konutları ısıtmak için Rus petrol ve doğal gazına diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bağımlı. Almanya doğal gaz ihtiyacının yüzde 55’ini, petrol ihtiyacının yüzde 35’ini ve kömür ihtiyacının yüzde 50’sini Rusya’dan sağlıyor.

Almanya Ekonomi Bakanlığının açıklamasına göre, hükümet elektrik üretimi içi kömür kullanımını artırmanın yanında hane halkı tüketimine sınır getirmeyi ve sanayide daha az doğal gaz kullanılmasını teşvik edecek bir mekanizmayı da hayata geçirmeyi planlıyor.

Gazprom, 14 Haziran’da Kuzey Akım üzerinden gaz sevkiyatını 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe düşürdü. 16 Haziran itibarıyla günlük akış 67 milyon metreküpte sınırlı kaldı.

Gazprom, Yunanistan'a doğal gaz akışını da durdurdu. Türk Akımı doğal gaz boru hattındaki yıllık bakım çalışması nedeniyle gaz akışı 27 Haziran’a kadar sağlanmayacak.

# türkiye # rusya # Ukrayna # yunanistan # ekonomi # almanya # türk # avrupa # batı # doğal gaz # Haziran # kömür