Yunanistan Türkiye'nin dibine ağır silahlar yerleştirdi

Yunanistan egemenliği antlaşmayla devredilmeyen Bodrum Yarımadası’na 8 kilometre mesafedeki Keçi Adası’na ağır silahlar yerleştirdi. Anadolu Ajansı Türkiye’nin burnunun dibindeki aidiyeti belli olmayan adadaki Yunan askeri varlığını görüntüledi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de geçen hafta işgal altındaki adayı ziyaret etmişti.

Yunanistan, Doğu Ege’de Türkiye’ye karşı kışkırtıcı eylemlerini aralıksız sürdürüyor. Anadolu Ajansı, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in geçen hafta hukuk dışı olarak adım attığı Keçi Adası’nı görüntüledi.

Bodrum Yarımadası’nın 8 kilometre güneybatısındaki Keçi Adası’na Yunanistan askeri yığınak yaptı. Türkiye’nin burnunun dibindeki Keçi Adası, Lozan ve Paris anlaşmalarıyla egemenliği devredilmeyen 150 ada, adacık ve kayalıktan biri.

Uluslararası anlaşmalara göre egemenliğin devredilmemesi Keçi Adası’nın yerleşime ve silahlara kapalı kalmasını sağlıyor. Ancak Yunanistan uzun yıllardır sistematik şekilde uluslararası anlaşmalara aykırı şekilde egemenliği devredilmemiş adalara önce Yunan halkını yerleştirdi, sonra bu adaları iç turizme açtı, şimdi de silahlandırarak Türkiye’yi tehdit etmeye çalışıyor.

Keçi Adası Bodrum’a bağlı Turgut Reis Mahallesi’nin karşısında yer alıyor. Anadolu Ajansı tekne ile adayı yakından görüntüledi. İlk bakışta göze helikopter pisti, yolu kesen beton bariyer, prefabrik 4 yapı, nöbet ve gözetleme kuleleri, vericiler, su depoları ve güneş enerjisi sistemleri çarpıyor.

Ancak görüntüler dikkatle incelendiğinde adada yapılaşmanın olduğu alanda, siper veya sığınağa benzeyen taş yapıların çevresinde kamuflajlı tek tip kıyafetli Yunan askerleri net bir şekilde görülüyor. Bazı askerlerin karakol benzeri yapıların önünde dinlendiği görülürken, devriye atan ve nöbet tutan askerler de dikkati çekiyor.

Uydu fotoğraflarında adanın arkasındaki sahil kısmında bir helikopter pistinin daha olduğu görülüyor. Bu alana inen yolun da demir çapraz bariyerlerle kapatılmış olması fotoğraflara yansıyor.

Uluslararası antlaşmalara göre, yerleşime kapalı ve silahsız olması gereken Keçi Adası'na çizilen Yunan bayrağı kışkırtıcılığın bir parçası olarak öne çıkıyor. Bayrağın her iki yanında, üstü kamufle edilmiş siperde topçu bataryaları dikkat çekiyor.

Yat ve gemilerden de adaya çizilen Yunan bayrağı rahatlıkla görülüyor. Bu da adanın "Yunan toprağı olduğu" algısı yaratma çabası olarak değerlendiriliyor.

Yunanistan’ın bu adamı hem Lozan Antlaşması’na hem de 1947 Paris Antlaşması’na aykırı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’te 3 Haziran'da Keçi Adası'na gitmiş buradaki polis karakolu, sağlık ocağı ve sahil güvenlik ofisini ziyaret etmişti.

# uydu # polis # türkiye # yunanistan # erdoğan # güvenlik # ege # doğu akdeniz # Mavi Vatan # ilk # Haziran # adalar denizi # miçotakis