Ayçiçeğinde fiyat beklentisi 15 lira

Adana'da ayçiçek hasatları yaklaşırken üretici cephesi fiyat beklentisini açıkladı. Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Üreticinin üretimden kopmaması için bu sene ayçiçek alım fiyatı kiloda 15 lira olmalı.” dedi. Dışa bağımlılığın azaltılması için, bölgesel planlamanın da gerekli olduğunu belirten Doğan, desteklerin artırılmasının ve kıraç bölgelerin suyla buluşturulmasının önemine dikkat çekti.

Dünyada yaşanan gıda krizi ve Rusya- Ukrayna krizi ile ayçiçek üretiminin artırılması büyük önem kazandı.

Ayçiçeğinde geçen sene kuraklıktan dolayı çiftçi istediği rekoltelere ulaşamadı.

Bu sene ayçiçek üretim alanları Türkiye genelinde yüzde 10 arttı. Hasat yaklaşırken de yağış olması, çiftçiyi rekolte noktasında umutlandırdı.

Ayçiçeği hasatları yaklaşırken, üretici temsilcileri fiyat beklentisini açıkladı. Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, üreticinin ayçiçek üretiminden kopmaması için, bu sene artan girdi maliyetleri de göz önünde bulundurularak, kilogram alım fiyatının 15 lira olması istediklerini belirtti.

Ayçiçek üretim alanları geçtiğimiz yıllara göre artmış olsa da, dışa bağımlılığı bitirecek seviyelere ulaşmayacak. Üretimin daha da artırılması için, tarımsal desteklerin ürünlerden en fazla verim elde edilecek bölgelere göre planlaması gerekiyor.

Geçen sene 12 lira olan ayçiçek yağının litresi, 2022 Haziran itibariyle 40 liralara kadar yükseldi. Bu fiyat artışındaki en büyük sebep ise dışa bağımlılık. Ayçiçeği gibi stratejik ürünlere üreticinin uzaklaşmaması ve dışa bağımlılığım azaltılması için ise desteklerin artırılması da şart.

Türkiye’de kıraç alanlarda bir sene ayçiçek bir sene de buğday ekimi yapılıyor. Son yıllarda da verim az olduğu ve girdi maliyetlerinin arttığı için, kıraç toprakların çoğu boş kalıyor. Ekim alanlarının artırılıp, ayçiçeği yağı ve buğdayda dışa bağımlılığım azaltılması için ise, kırsal bölgelerin suya kavuşturulması önemli.

Çukurova’da da ayçiçeği ekimi kıraç bölgelerde yapılıyor. Yağmur yağmaz ise verimde ciddi düşüşler yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Çukurovalı ayçiçek yetiştiricileri ciddi kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldıysa da son haftalarda yağan yağmurlar verimi artıracak.

# adana # türkiye # rusya # Ukrayna # üretici # hasat # üretim # son # ziraat # çukurova # Ayçiçeği