Hürriyet Perinçek-İsviçre Davasındaki gerçekleri gizledi

"Elif, Amal’ı nasıl yendi?" Hürriyet Gazetesi, logo altından bu başlıkla bir haber yayımladı. Konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde kazanılan “Perinçek-İsviçre Davası”ydı. Emekli büyükelçi Tunç Üğdül’ün anılarından aktarılan haberde Dışişleri Bakanlığı’nda görevli büyükelçi Elif Ülgen’in sayesinde AİHM’deki davada yenilgi olmadığını yazıldı. Oysa Türkiye ve dünya çok iyi biliyor ki Batı emperyalizmine o davada Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek diz çöktürdü.

"Elif, Amal’ı nasıl yendi?" Hürriyet Gazetesi’nin bahsettiği Elif, Dışişleri Bakanlığı’nda görevli büyükelçi Elif Ülgen. Amal ise ünlü aktör George Clooney’nin Ermenistan’ın avukatlığını yapan eşi Amal Clooney

Haberde Elif Ülgen sayesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye’nin İsviçre’yi mahkûm ettirdiği iddia edildi. Kaynak olarak da Emekli Büyükelçi Tunç Üğdül’ün 40 yıllık hatırlarını yazdığı ‘Diplomasi Cehpesi’ adlı kitabı gösterildi.

Konu Perinçek-İsviçre davasıydı. Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek, 2005 yılında İsviçre’nin Lozan kentinde “Ermeni soykırımı uluslararası emperyalist bir yalandır” dediği için İsviçre’de mahkum olmuştu. Perinçek, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. Perinçek, binlerce belgeyle Türkiye’nin 1915 yılında vatan savunması yaptığını dünyaya anlattı..

Ancak Hürriyet Gazetesi, Emekli Büyükelçi’nin anılarına dayanarak Türkiye’nin AİHM’deki İsviçre’yi mahkum ettiren başarıya o dönem kendisinin müdürlüğünü yaptığı dairenin müdür yardımcısı Elif Ülgen’in önderlik ettiğini yazdı. Sağır sultanın bile bildiği tek gerçek var, o da AİHM’de İsviçre Doğu Perinçek ve Talat Paşa Komitesi’nin mücadelesiyle mahkûm oldu.

Ancak hem büyükelçi hem de Hürriyet Gazetesi bu gerçeği perdeledi. Ermenistan da davaya müdahil olmuştu. Erivan’ı da George Clooney’nin eşi avukat Amal Clooney savundu. Büyükelçiye göre Amal’i Elif yenmişti. Oysa o dönem Dışişleri Bakanlığı, Perinçek’in AİHM’e gitmesine karşıydı.

Hem AİHM’de, hem de Büyük Daire’deki davada Vatan Partisi Lideri’nin avukatlığını yapan Mehmet Cengiz, Dışişleri Bakanlığı’nın tutumunu Ulusal Kanal’a anlattı:

- Biz AİHM’de bu davayı açmaya karar verdiğimizde birçok kez beni Dışişleri Bakanlığı’ndan aradılar. Karar aleyhimize çıkar, tescil ettirmiş olursunuz, davayı açmayın, yapmayın, etmeyin dediler. Biz bunları dinlemedik, davayı açtık. Baktılar ki dava iyi gidiyor ondan sonra müdahil oldular. Çünkü başka ülkeler de müdahil olmuştu. Bizim Dışişleri Bakanlığı da mecburen müdahil oldu.


Avukat Mehmet Cengiz, AİHM’deki Perinçek-İsviçre davasında Dışişleri Bakanlığı adına birisinin lehte konuştuğunu ancak sıradan ifadeler kullandığını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı’nın İsviçre mahkûmiyetini “düşünce özgürlüğüne indirgemeye çalıştığını” belirten Cengiz, “oysa davada 1915 olayları, Yahudi soykırımı ile karşılaştırarak tahliller yapıldı. 1915 olaylarının bir soykırım olmadığı kararına varıldı” dedi.

Hürriyet Gazetesi ve emekli Büyükelçi Tunç Üğdül, Türkiye’nin elini güçlendiren Perinçek-İsviçre Davası’nındaki gerçekleri aktarmadığı gibi popülist söylemleri benimsedi. Büyükelçi Üğdül, Türk diplomat Elif Ülgen’in güzelliği ile de ünlü aktör George Clooney’nin eşi avukat Amal Clooney’i geride bıraktığını yazdı.

# türkiye # vatan partisi # türk # Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi # Doğu Perinçek # Ulusal # karar # isviçre # hürriyet gazetesi # Ermenistan # Partisi # avukat mehmet cengiz # amal clooney # George Clooney