NATO sonuç bildirgesinde Rusya ve Çin'i hedef aldı

PKK destekçisi İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik süreci resmen başladı. NATO iki ülkeyi üyeliğe davet etti. Madrid Zirvesinde NATO’nun yeni stratejik konsepti de kabul edildi. Rusya, “müttefik güvenliğine en önemli ve doğrudan tehdit olarak” tanımlandı. NATO üyeleri, Moskova’ya karşı Kiev’e desteği sürdürmeyi de taahhüt etti. İşte gün boyunca zirvede yaşananlar….

NATO üyesi 30 ülkenin liderleri, İspanya’nın başkenti Madrid’deki zirvede buluştu.

Liderler, karşılama töreni sonrası fotoğraf çekimine katıldı. Ardından bir süre kendi aralarında sohbet etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında İngiltere Başbakanı Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile de ikili görüşmeler yaptı.

Resmi oturumda ise NATO liderleri, PKK destekçisi İsveç ve Finlandiya'yı ittifaka davet etme kararı aldı. İki ülkenin NATO’ya üyelik süreci resmen başlamış oldu.

Zirvede, NATO’nun, Rusya’yı hedefe koyan Yeni Stratejik Konsepti de kabul edildi. Rusya, “müttefik güvenliğine en önemli ve doğrudan tehdit olarak” tanımlandı. Ukrayna’ya maddi ve siyasi desteğin süreceği vurgulandı. Kararları açıklayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "Uzun bir savaş için hazırlıklı olmalıyız." ifadeleri dikkat çekti.

NATO’nun hedefinde Çin Halk Cumhuriyeti de vardı. Ortak bildiride, “Çin'in yapmış olduğu eylemler bizim güvenliğimizi tehdit etmektedir.” denildi.

NATO zirvesine, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de video bağlantısı ile katıldı. Batı'dan daha çok silah yardımı isteyen Zelenskiy’nin, Ukrayna’nın üyeliği konusunda eleştirileri de dikkat çekti.

Zelenskiy, NATO’nun açık kapı politikasını metrolardaki turnikelere benzetti. “Bu turnikeler yaklaştığınızda kapanır, ödeme yaparak geçebilirsiniz. Sizce Ukrayna yeterince ödeme yapmadı mı?” diye sordu. Açık kapı politikasının Ukrayna için geçerli olmadığını söyledi.

NATO 32. Liderler zirvesine, üye ülkelerin yanı sıra, üyelik başvurusu yapan Finlandiya ve İsveç ile Gürcistan, Bosna Hersek, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Güney Kore devlet veya hükümet başkanları da katıldı.

Zirve, Prado Müzesi'nde verilecek akşam yemeği ile sona erecek.

# abd # rusya # Ukrayna # erdoğan # çin # cumhurbaşkanı # isveç # nato # Biden # zirve # bildiri # finlandiya # Zelenski