Amerika’nın Sesi ve Deutche Welle Türkçe erişime engellendi

Verilen sürede yayın lisansı başvurusu yapmayan Amerika’nın Sesi Türkçe ve Deutsche Welle Türkçe, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun talebi ile mahkeme kararıyla erişime engellendi. Kararla birlikte iki yayın kuruluşunun internet sitelerine Türkiye’den erişilemeyecek.

Amerika’nın Sesi ve Deutsche Welle Türkçe’ye erişim engellendi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu, Şubat ayında Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinin denetleneceğini bildirmişti. RTÜK, 9 Şubat’ta Amerika’nın Sesi, Deutsche Welle ve Euronews Türkçe’ye lisans alması için üç gün süre tanıdı.

RTÜK, görüntülü haberleriyle ilgili lisans başvurusu yapmayan Amerika’nın Sesi Türkçe Türkçe ve DW Türkçe hakkında yargı yoluna gitti.

Ankara 1’inci Sulh Ceza Hakimliği, iki yayın kuruluşunun lisansını almaması gerekçesiyle erişim engellemesi kararı aldı. Bu karar da Bilgi ve Teknoloji Kurumu tarafından uygulanmaya başlandı.

Kararla birlikte Amerika’nın Sesi Türkçe ile DW Türkçe’nin internet sitelerine Türkiye’den erişilemeyecek.

Konuyla ilgili RTÜK’ten de açıklama geldi. Açıklamada mevzuata uygun hareket edilmiş olsaydı yaptırımların uygulanmayacağı ve lisans alma süreci başlatılırsa engelin kaldırılacağı belirtildi:

- Mevzuata uygun hareket edilmiş olsaydı bağımsız yargı tarafından erişimin engellenmesi müeyyidesi uygulanmayacaktı. Bu yayın siteleri yasalarımız gereği ülkemizde şirketlerini kurup lisans alma süreçlerini başlatmaları halinde Üst Kurulumuz erişim engelleme sürecinin sona erdirilmesi için yargı mercilerinden talepte bulunacaktır.

Açıklamada Türkiye’nin hukuk devleti olduğu vurgulandı. “RTÜK’ü töhmet altında bırakacak açıklamalar yapılmasına lüzum yoktur” denildi:

- Her demokratik ülke gibi Türkiye de hukuk devletidir. Sektöre rehber olan RTÜK, haberlerin belli teminat altında legal olarak yayılmasından yanadır. İfade ve basın hürriyetine ilişkin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endişeye kapılmasına ve yasal dayanaklarla işini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmasına lüzum yoktur.
# ankara # türkiye # amerika # açıklama # rtük # DW Türkçe # RTÜK Başkanı # Amerikanın Sesi