Cumhurbaşkanı Esad ve İran Dışişleri Bakanı ikili ilişkileri ve yakın işbirliğini görüştü

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "Suriye ile İran arasında son on yılda kurulan güçlü ilişki, bugün Batı'nın dünyaya hakim olma çabaları karşısında bir irade ittifakı olarak tanımlanabilecek bir ilişki haline geldi" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "Suriye ile İran arasında son on yılda kurulan güçlü ilişki, bugün Batı'nın dünyaya hakim olma çabaları karşısında bir irade ittifakı olarak tanımlanabilecek bir ilişki haline geldi" dedi.

Cumhurbaşkanı Esad, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan ve beraberindeki heyet ile yaptığı görüşmede açıklamada bulundu.Cumhurbaşkanı Esad, Abdullah ile ikili ilişkileri, ortak zorlukları ve Suriye ile İran'ı çeşitli alanlarda bir araya getiren yakın işbirliğini görüştü.

Bakan Abdullahiyan, "Cumhurbaşkanı Esad'ın son Tahran ziyareti önemli bir dönüm noktası teşkil etti ve iki ülke arasındaki ilişkiler üzerinde derin sonuçlar doğurdu" dedi.

Suriye'deki sahadaki gelişmeler de tartışıldı ve Abdullahiyan, "İsrail saldırılarının Suriye'deki güvenlik ve istikrarı bozmak amacıyla Suriye'ye yönelik terör savaşının araçlarından biri olduğunu" değerlendirerek, "ülkesinin Suriye'nin egemenliği, toprak bütünlüğü ve Suriye topraklarında herhangi bir askeri harekatı reddetmesine destek konusundaki sağlam konumunu vurguladı.

İki taraf, Türkiye'nin politikalarını ve Suriye'ye yönelik harekatını tartıştı. Beşar Esad, Suriye ordusu ne zaman terör örgütlerine karşı ilerlerse Türkiye'nin Suriye topraklarına saldırdırdığı değerlendirmesinde bulundu. Beşar Esad bu durumun iki komşu ülkeyi birleştirmesi gereken iyi komşuluk bağlarını zedelediğini de ifade etti.

Bölgesel ve uluslararası arenadaki son gelişmeler de tartışıldı ve görüş alışverişinde bulunuldu. Cumhurbaşkanı Esad, Ukrayna'daki savaşın Batı'nın maskesini düşürdüğünü ve yalanlarını ortaya çıkardığını Batı'nın siyasi kayıplarının Suriye, İran ve kendi kararlarının hak ve egemenliği ilkelerini savunan tüm ülke ve halkların çıkarına yeni bir uluslararası dengenin başlangıcını oluşturduğunu aktardı.

Buna karşılık Abdullahiyan, geçen hafta Hazar Denizi zirvesinin oturum aralarında gerçekleşen görüşmeler ve İran nükleer dosyasına ilişkin devam eden müzakerelerdeki son gelişmeler hakkında Cumhurbaşkanı Esad'a bilgi verdi.

# türkiye # iran # suriye # israil # terör # cumhurbaşkanı # batı # Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad # beşar esad # son # Suriye Arap Cumhuriyeti # iran islam cumhuriyeti # İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan