Ek gösterge ile öğrenci affı ve emekli maaşı düzenlemesi

3600 ek gösterge ve öğrenci affını içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanunla emekli maaşlarının alt sınırı, 3 bin 500 lira olacak. Milletvekili maaşları 56 bin liraya çıkacak.

Meclis tatile girmeden 3600 ek gösterge ve öğrenci affını içeren kanun teklifi görüşmeleri Genel Kurul’da tamamladı.

57 maddelik teklifin kabul edilmesiyle kamu görevlilerinin ek gösterge rakamları yeniden düzenlendi. Öğretmen, polis, uzman çavuş ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600’e yükseltilecek. Bekçi, müftü, istatistikçi gibi sınıflarda da ek göstergeler 3600 olacak.

Milletvekillerinin ek göstergesi de 9000’e yükseltilecek. Emekli milletvekili maaşları bu nedenle 27 bin 800 liraya kadar çıkacak. 40 bin lira olan milletvekili maaşları Temmuz’dan itibaren 56 bin lira olarak güncellenecek.

Eski meclis başkanları ve eski başbakanların emekli aylıkları 29 bin liraya çıkacak. Eski bakan ve emekli milletvekillerinin maaşları ise 18 bin liradan 27 bin liraya yükselecek.

En düşük emekli maaşı ise 2 bin 500 liradan, 3 bin 500 liraya yükselecek. Ek gösterge gruplarını değiştirme veya gruplardaki ek göstergeleri yeniden belirleme konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

Kanunla Yükseköğretim öğrencilerine af gelecek. Öğrenim görmekteyken ilişiği kesilenler ile kayıt hakkı elde ettiği halde kayıt yaptıramamış öğrenciler, öğrenimlerine devam edebilecek.

Kanuna göre 30 Haziran’da sona eren Varlık Barışı başvuru süreci de 31 Mart 2023’e kadar uzatıldı. Düzenlemeyle, yurt içi ve yurt dışındaki döviz, altın gibi ekonomik değerler, banka veya aracı kurum vasıtasıyla finansal sisteme dahil olacak.

Varlık Barışı’ndan faydalananlar bildirdikleri varlıklar için vergi ödemeyek. Varlık Barışı uygulamasında vatandaşlık şartı bulunmuyor. Ülkeye getirilen nakit parada gümrük belgesi yeterli olacak.

# polis # meclis # emekli # Döviz # enflasyon # başvuru # bakan # Temmuz # maaş # kamu çalışanı # 3600 # ek gösterge