ABD'nin F-16 oyununda beklenen oldu

ABD'nin F-16 oyununda beklenen oldu. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için hükümete sunduğu F-16 teklifi ABD Temsilciler meclisinden geçmedi. Demokrat ve Cumhuriyetçi parti üyeleri Türkiye’ye F-16 satışını engelleyen yasa tasarısını onayladı. Tasarıyla, Türkiye’ye F-16 satışı, Yunanistan hava sahasını ihlal etmeme şartına bağlandı.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için hükümete sunduğu F-16 teklifinde ABD gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi.

ABD Temsilciler Meclisi, F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışını ve modernizasyonunu sınırlandıran yasa tasarısını onayladı. Demokrat PArti ve Cumhuriyetçi Parti'nin ortak sunduğu tasarı 179'a karşın 244 oyla kabul edildi.

Tasarıyı yunan lobisine yakınlığı ile bilinen Demokrat Senatör Chris Pappas ve Cumhuriyetçi Frank Pallone sunmuştu.

Tasarıyla, Türkiye’ye savaş uçağı satışında, Yunanistan hava sahasının ihlal edilmeyeceğine dair garanti verilmesi şartı getiriliyor. Ayrıca ABD Başkanının, satışın ulusal çıkarlara uygun olduğunu onaylaması isteniyor.

Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının ardından ABD tarafından, üreticisi de olduğu F-35 projesinden çıkarılmıştı. Ankara, F-35’ler için ödenen 1.4 milyar dolara karşılık, 40 adet yeni F-16 savaş uçağı ve eldekilerin modernizasyonu için Eylül ayında Washington'a teklif göndermişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da “ya paramızı geri verecekler ya da uçaklarımızı” açıklaması yapmıştı.

PKK destekçisi İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini veto eden Ankara, Haziran ayında İspanya’da imzalanan 3’lü mutabakata imza atmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirve kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelmiş, Biden, ”Türkiye’ye F-16’ları satmayılız” açıklaması yapmıştı. VETO'nun kaldırılmasında Biden'ın F-16 sözünün etkili olduğu ifade edilmişti.

Hükümet ve kendisine yakın medyanın zafer diye nitelediği mutabakat ile F-16'ların alınmasına da kesin gözüyle bakılıyordu.

Ancak vetoyu kaldırarak Türkiye'yi de tehdit etmesine rağmen NATO’nun Doğuya doğru genişlemesine onay veren hükümet ABD'den F-16'lar konusunda beklediği yanıtı alamadı.

# abd # türkiye # amerika # yunanistan # erdoğan # f-16 # isveç # nato # Biden # Ulusal # ABD Başkanı Joe Biden # finlandiya