Anadolu Kartalları pilot yuvasında yetişiyor

İzmir'deki 2. Ana Jet Üs Komutanlığı, geleceğin pilotlarını yetiştiriyor. Türk Hava Kuvvetlerinin "pilot yuvası" olarak bilinen üste pilot adaylar, zorlu bir eğitim sürecinden geçiyor.

Anadolu Kartalları "pilot yuvası"nda yetişiyor. Dünyanın en tecrübeli hava kuvvetleri arasında yer alan Türk Hava Kuvvetlerinde pilot adaylarını, İzmir 2. Ana Jet Üs Komutanlığında zorlu eğitim süreci bekliyor. Hava Harp Okulundan mezun olan teğmenlerden deneme uçuşunu başarıyla geçenler, pilot adayı olarak 2. Ana Jet Üs Komutanlığına kabul ediliyor. Adaylar, burada yaklaşık 2 yıl süren akademik, simülatör ve uygulamalı eğitim alıyor. Öğrenciler, ilk aşamada "Palaz" çağrı adlı filoda eğitime alınıyor. Filonun amblemlerinde, yetişkin bir kartalın kanatlarının altında bulunan yavru kartal yer alıyor.

Uçuş öğretmeniyle 14 sorti uçuş gerçekleştiren adaylar, 15. sorti uçuşunu tek başına tamamlıyor. Başlangıç uçuş eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, "Akrep" çağrı adlı filoda temel uçuş eğitimine geçiyor. Burada çift kokpitli, pervaneli KT-1T eğitim uçağı ile hem simülatör hem de gerçek uçuşlar yapılıyor.

2. Ana Jet Üssünde tamamı yerli 10 adet simülatör bulunuyor. Adaylar, Akrep Filosu'ndaki eğitimlerine akrobasi uçuşuyla devam ediyor. Pilot adayları, akademik, simülatör ve uygulamalı eğitimin yanı sıra haftada 3 gün, uçuş sırasında maruz kalacakları g kuvvetine karşı g toleransını artırıcı, kuvvet ve dayanıklılığa yönelik antrenman yapıyor.

Öğrenciler, her uçuş öncesi de sağlık testlerinden geçiriliyor. 2. Ana Jet Üs Komutanlığındaki eğitim aşamalarını başarıyla tamamlayaan adaylar, bröve takma yolunda ilk adımı atmış oluyor. Pilot adayları, tercihlerine ve Türk Hava Kuvvetlerinin ihtiyacına göre jet pilotu olmak üzere T-38M jet uçağıyla ya da ulaştırma pilotu olmak üzere ulaştırma uçakları ve Cougar (Kuugır) helikopteriyle eğitimlerini sürdürüyor.

# sağlık # izmir # türk # ilk