Tony Blair Batı'nın çöküşünü itiraf etti

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Batı'nın siyasi ve ekonomik egemenlik döneminin sona erdiğini söyledi. Çin’in dünyanın "ikinci süper gücü" olduğuna dikkat çeken Blair, Doğu’nun yükselişine karşı Batı’ya yeni stratejiler geliştirme çağrısı yaptı.

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Batı'nın çöküşünü itiraf etti. Konferansta konuşan Blair, Rusya’nın Ukrayna operasyonu ve Çin’in dünyanın "ikinci süper gücü" olarak yükselişine dikkat çekti. “Batı'nın siyasi ve ekonomik egemenliğinin sonuna yaklaşıyoruz" dedi. “Modern tarihte ilk kez Doğu, Batı ile eşit düzeyde olabilir." İfadelerini kullanan Blair, Tayvan’a da atıfta bulunarak, bu yüzyılın en büyük jeopolitik değişiminin Rusya değil, Çin'de olacağını söyledi.

Doğu’nun yükselişine karşı Batı’ya yeni stratejiler geliştirme çağrısı yaptı. Tony Blair, Batı’nın, Çin ve Rusya karşışında askeri üstünlüğünü sürdürebilmek için savunma harcamalarını da arttırması gerektiğini söyledi.

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, ABD’nin 2003'te Irak’ı işgalinin en büyük destekçilerinden biriydi. Blair'ın, ABD’ye, İngiliz parlamentosunun onayını almadan destek güvencesi verdiğini ortaya çıkmıştı. İngiltere’yi Irak'ın işgaline 30 bin asker göndererek ortak eden Tony Blair’ın, Irak'ta olduğu iddialen kitle imha silahlarıyla ilgili de parlamentoyu yanlış yönlendirdiği raporlarla belgelenmişti.

# abd # ingiltere # rusya # Ukrayna # çin # ırak # batı # savunma # ilk # Tayvan