ABD/PKK sahada kışkırtma peşinde

Tahran'da yapılan 3'lü Astana Zirvesi sonrası sahada ABD/PKK kışkırtması yaşandı. Irak'ın kuzeyindeki Duhok'ta PKK sivillere saldırdı. 9 sivilin hayatını kaybettiği saldırı ile ilgili "Türkiye" suçlandı. HDP ile Diyarbakır ve Şırnak Barosu sivillerin Türk Ordusunun vurduğunu iddia etti. İngiliz haber ajansı Reuters, terör örgütlerinin yaptığı katliamı, Türkiye'nin saldırısı olarak servis etti.

ABD/PKK Tahran'da yapılan Astana Zirvesi sonrası sahada sivil saldırısı kışkırtması yaptı.

Irak'ın kuzeyindeki Duhok'ta sivillere yönelik saldırı düzenlendi. 9 sivilin hayatını kaybettiği saldırıyı " Türkiye" yaptı yalanı ortaya atıldı.

Terör örgütü PKK/KCK yanlısı yayın yapan sözde medya organlarında TSK'nın, "Duhok'ta düzenlediği atışlar nedeniyle sivillerin hayatını kaybettiği" yalanı dolaşıma sokuldu.

PKK'nın Türkiye'yi hedef alan propagandasına siyasi uzantısı HDP'den de destek geldi. HDP'nin açıklamasında "sınır ötesi askeri harekatların ve saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini bir kez daha yineliyor, bu katliamı en sert biçimde kınıyoruz" ifadeleri kullandı.

Diyarbakır, Van, Siirt, Urfa, Şırnak, Batman, Bingöl ve Hakkari baroları da Türkiye ve Türk Ordusunu hedef alan kışkırtmaya dahil oldu.

Saldırıyla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Kanlı bombalamadan haberimiz var” ifadelerini kullandı. Türkiye'nin operasyonlarını işaret eden Price, ABD olarak tutumlarının “Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi" yönünde olduğunu belirtti. “Olayı yakından takip edeceğiz” dedi.

İngiliz haber ajansı Reuters da terör örgütlerinin yaptığı katliamı, Türkiye'nin saldırısı olarak servis etti.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Irak hükümeti, turistik bölgedeki piknik alanına yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyor. Bu saldırı Irak topraklarının egemenliğinin ihlalidir” denildi.

Türkiye'nin suçlandığı açıklamalarda bölgede terör örgütünün olmadığı öne sürüldü. Ancak aynı bölgede PKK Mayıs ayında iki sivili katletmiş suçu da yine Türk Ordusunun üzerine atmıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan yerel yöneticiler sivilleri öldürenlerin PKK olduğunu söylemişti.

Ayrıca MİT geçen hafta yaptığı nokta operasyonla Duhok-Gara bölgesinde PKK-HPG Konseyi üyesi ve Apollo Akademiler sorumlusu "Dersim Malatya" kod adlı İzzettin İnan'ı etkisiz hale getirmişti.

Duhok sınırındaki saldırı ile eş zamanlı olarak İran sınırında da çatışma çıktı. Sınırı koruyan İran güvenlik güçleri, Paveh ve Baneh'deki iki sınır noktasından ülkeye girmeyi planlayan silahlı teröristlerle karşılaştı.

İran'ın Irak'a yakın bölgelerinde bulunan Paveh ve Baneh'de teröristler çatışma sonrası püskürtüldü.

Kazvinli Teğmen Mehdi Mohammadi-Nasab ve arkadaşı Yüzbaşı Ali Fazlı Shad'ın şehit olduğu operasyonda teröristler çok sayıda kayıp verdi ve önemli miktarda silah ile mühimmat ele geçirildi.

# abd # türkiye # iran # pkk # saldırı # terör # ırak # türk # dışişleri bakanlığı # tahran # dışişleri