Çavuşoğlu Irak'taki sivillere yönelik saldırıyı değerlendirdi

Irak’ın Dohuk bölgesinde terör örgütlerinin saldırısının ardından Dışişleri Bakanı’ndan açıklama geldi. Mevlüt Çavuşoğlu, “Sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır” dedi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliğine protestocuların girdiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını da söyledi.

Irak’ın Dohuk vilayetindeki sınır kenti Zaho’daki saldırıya ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan açıklama geldi:

- TSK'dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır.


Çavuşoğlu, bir televizyon kanalının canlı yayınında Dohuk’taki saldırıya ilişkin konuştu. Türkiye’nin sivillere yönelik bir saldırısı olmadığını belirtti:

- Türkiye'nin hiçbir zaman sivillere yönelik saldırı gerçekleştirmediğini tüm dünya bilir. Uluslararası hukuka uygun bir şekilde biz terörle mücadelemizi sürdürüyoruz.


Çavuşoğlu, saldırıda terör örgütlerini işaret etti. Saldırının gerçek faillerinin açığa çıkarılması için Irak makamlarına iş birliği çağrısı yaptı:

- Terör örgütlerinin gerçekleştirdiğini düşündüğümüz bu hain saldırı neticesinde Irak makamları ile iş birliği yapabileceğimizi açıkladık. Bu sis perdesi aralanmadan Türkiye'ye yönelik gerek yetkili gerek yetkisiz yapılan açıklamaları reddediyoruz.


Çavuşoğlu Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliğine protestocuların girdiğine ilişkin iddianın doğru olmadığını da kaydetti:

- Bazı vize ofislerimizin önünde bir grup hadsiz asılı bayrağımızı yaktılar. Onun dışında eski büyükelçiliğimizin önünde bir gösteri oldu, daha sonra dağıldılar. Büyükelçiliğimize herhangi bir girme teşebbüsü de olmadı. Irak'ta bugün bir günlük yas ilan edildi.


Güvenlik kaynakları da saldırının teröristler tarafından düzenlendiğinin anlaşıldığını ifade etti. Kaynaklar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin düzenlediği sözde atışlar nedeniyle sivillerin hayatını kaybettiği yönünde haberlere terör örgütü PKK/KCK yanlısı yayın yapan medya organlarında rastlandığına dikkat çekti.

Güvenlik kaynakları, Irak'ın kuzeyindeki operasyonlar sonucunda terör örgütünün dağılma noktasına geldiğini kaydetti. Örgütün içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmak için yalan ve algı operasyonu gibi ahlak dışı yollarla çıkış arayışında olduğu bildirildi.

Kaynaklar, terör örgütü PKK/KCK'nın masum sivilleri hedef aldığı, bölge halkının köylerine, tarla ve bahçelerine gidemediği gerçeklerinin ortada olduğunu belirtti. Bu tür haberlerin, dikkatleri dağıtmak, algı oluşturmak için maksatlı ve yanlı olarak yayınlandığı vurgulandı.

# türkiye # pkk # terör # ırak # msb # terörle mücadele # türk # Mevlüt Çavuşoğlu # Uluslararası # dışişleri bakanlığı # bağdat # büyükelçilik # Dohuk