Erdoğan Astana'nın hedefini açıkladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya ve İran devlet başkanlarıyla yapılan toplantıdan “Amerika Fırat’ın doğusunu terk etmek zorunda” tespitinin çıktığını açıkladı. “ABD’nin asker çekmesinin Türkiye’nin de beklentisi” olduğunu paylaşan Erdoğan, “ ABD oradan çekildiği anda veya bu terör örgütlerini beslemediği takdirde bizim işimiz kolaylaşacaktır” dedi.

Putin ve Reisi ile görüşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Astana sürecinde Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye’den çıkması tespitinin yapıldığı açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahran dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalar yaptı. Astana sürecinin Suriye’nin toprak bütünlüğü için yürütüldüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı, PKK/PYD/YPG konusunda Türkiye’nin Rusya ve İran birleştiğini, terör örgütünün en fazla Suriye’ye zarar verdiğini dile getirdi:

- Bazı yerlerde farklılıklar olsa bile terörle mücadele konusunda bir defa bir birliktelik var. Terörle ilgili konuda da PKK/PYD/YPG terör örgütlerine karşı ister istemez birleşiyoruz. Kaldı ki zaten bu rejime de en çok zararı veren sorun. Şu anda terör örgütü, Fırat’ın doğusunda özellikle petrol kuyularını emiyor, sömürüyor; ondan sonra rejime de satıyor. Böyle bir durum var.



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan; Türkiye, Rusya ve İran’ın önderliğindeki Astana sürecinin hedefinin “Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye topraklarından çıkarmak olduğunu” açıkladı.

Amerika şu anda bir defa Fırat’ın doğusunu terk etmek durumunda. Astana sürecinden çıkan tespit bu. Diyorlar ki, Fırat’ın doğusundan Amerika askerini çeksin. Şimdi buradan çıkacak bir netice Türkiye’nin de beklentisidir. Çünkü oradaki terör örgütlerini besleyen Amerika. Amerika terör örgütlerini beslediğine göre, bizde bu terör örgütleriyle mücadele ettiğimize göre, oradan çekildiği anda veya bu terör örgütlerini beslemediği takdirde bizim işimiz kolaylaşacaktır.

Gazeteciler Erdoğan’a bir süredir Türk Ordusunun Suriye’nin kuzeyine yönelik harekât yapacağı beklentileri de sordu. Erdoğan, “Yeni bir harekât konusu milli güvenlik endişelerimiz giderilmediği sürece gündemimizde yer almaya devam edecek. Sınırdan 30 kilometre güneye kadar, buralardaki terör örgütleriyle mücadelemizde Rusya’nın da İran’ın da bizim yanımızda olmasını istiyoruz. Öyle zannediyorum ki PKK/YPG/PYD konularında ayrı düşünmüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı ABD’nin Suriye’deki bir oyununu daha deşifre etti:

- Bakıyorsunuz Amerika’nın oradaki elemanları terör örgütü mensuplarına eğitim yaptırıyor. Bu eğitim esnasında rejimin bayrağını da orada bunlar dalgalandırıyorlar. Niçin? Güya aldatacak ya… Aldatabilirse… Yaptıkları iş, orada Türk askerine karşı bir terörist eyleme girmek. Burada da kalkıp rejimin bayrağını orada dalgalandırmakla acaba Türk ordusunu aldatır mıyız diye düşünüyorlar. Bunu yemezler.


Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihraç edilmesi konusu da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapılan ikili görüşmenin gündemiydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “BM planı çerçevesinde sürecin ana hatları üzerinde bir mutabakat oluştu. Artık bu hafta bu mutabakatı yazılı bir metne bağlamak istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ABD’den talep ettiği F-16 savaş uçaklarıyla ilgili gelişmeleri de değerlendirdi:

- Biden, bize böyle bir Yunanistan şartı filan koymadı. (…) Aslında böyle bir koşul meselesi bana göre bizi bağlayıcı bir koşul değil. Yeter ki onlar F16’larla ilgili bizim teklifimize evet desinler, bize sıfır F16’ları versinler. Zaten elimizdekilerin bakım onarımını biz şu anda yapabilecek güçteyiz. O konuda herhangi bir sıkıntımız yok.
# türkiye # rusya # amerika # erdoğan # iran # suriye # cumhurbaşkanı # terörle mücadele # türk # mücadele # astana # tahran