Erdoğan'dan İran dönüşü Üçlü Zirve değerlendirmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İran ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan Üçlü Zirve'de teröre karşı ortak tavır olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerden yöneltilen bir soru üzerine " Farklı düşünceler ortaya koyduğumuz çok açık net ortadaydı. Bazı yerlerde farklılıklar olsa bile terörle mücadele konusunda bir defa bir birliktelik var" dedi. Erdoğan şunları ifade etti:

- Farklı düşünceler ortaya koyduğumuz çok açık net ortadaydı. Bazı yerlerde farklılıklar olsa bile terörle mücadele konusunda bir defa bir birliktelik var. Terörle ilgili konuda da PKK/PYD/YPG terör örgütlerine karşı ister istemez birleşiyoruz. Kaldı ki zaten bu rejime de en çok zararı veren sorun. Şu anda terör örgütü, Fırat’ın doğusunda özellikle petrol kuyularını emiyor, sömürüyor.

"AMERİKA TERÖR ÖRGÜTLERİNE YARDIM ETMEYE DEVAM EDİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'nin terör örgütlerine yaptığı yardıma değinerek şöyle dedi:

- Şimdi baktığımızda,Amerika önceki başkanlar dönemi de dahil buradaki terör örgütlerine ciddi manada binlerce tır silah, mühimmat, araç gereç taşıdı. Bu hala devam ediyor. Hatta koalisyon güçleri de yine aynı şekilde bu desteklerini sürdürüyorlar. Yaptığımız görüşmelerde Sayın Biden’a da söyledik. Dedik ki “Bakın, bunca tırları buraya siz gönderiyorsunuz. Buradaki bütün terör örgütlerine bu destekleri siz veriyorsunuz. Ondan sonra da terörle mücadeledeberaberiz, NATO’da beraberiz diyorsunuz.” Nasıl beraberiz? Bunları sürekli işlemek durumundayız.

"TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELEDE RUSYA'NIN DA İRAN'IN DA YANIMIZDA OLMASINI İSTİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin teröristleri eğittiğini vurgu yaparak şöyle konuştu:

- Yeni bir harekât konusu milli güvenlik endişelerimiz giderilmediği sürece gündemimizde yer almaya devam edecek. Diğer taraftan bakıyorsunuz Amerika’nın oradaki elemanları terör örgütü mensuplarına eğitim yaptırıyor.Bu eğitim esnasında rejimin bayrağını da orada bunlar dalgalandırıyorlar. Niçin? Güya aldatacak ya… Aldatabilirse…Yaptıkları iş, orada Türk askerine karşı bir terörist eyleme girmek. Burada da kalkıp rejimin bayrağını orada dalgalandırmakla acaba Türk ordusunu aldatır mıyız diye düşünüyorlar. Bunu yemezler. Şu anda tabii gerek Fırat’ın doğusu gerek İdlib gerek Afrin, bütün buralardaki gelişmelerde biz hassasiyetimizi sürdürüyoruz. Başından itibaren de konuştuğumuz şey şu;sınırdan 30 kilometre güneye kadar, buralardaki terör örgütleriyle mücadelemizde Rusya’nın da İran’ın da bizim yanımızda olmasını istiyoruz. Burada bize gerekli desteği vermelidirler. Bunu burada gerek Sayın Putin’e gerek Sayın Reisi’ye de tekrar ifade ettik. Her ikisi de zaten yaptıkları açıklamalarda bu konulara vurgu yaptılar. Öyle zannediyorum ki PKK/YPG/PYD konularında ayrı düşünmüyoruz.Ama bundan sonra da yine bunu işlemeye devam etmemiz lazım.

"SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ NOKTASINDA TÜRKİYE'NİN BİR DERDİ YOK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'de olası bir operasyon gerçekleştirmesine İran ve Rusya'nın nasıl bakacağına yönelik gelen bir soruya karşılık  "Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğüyle bir derdi yok" diyerek sözlerini sürdürdü:

- Suriye’nin toprak bütünlüğü noktasında Türkiye’nin herhangi bir derdi yok. Biz böyle bir tasarrufun içerisinde değiliz. Ama bizim burada sınırdan 30 kilometre alan için belirttiğimiz bir husus var. Çünkü buralardan bizim sınırlarımıza sürekli taarruzlar oluyor. Bizim burada askerlerimiz şehit oldu, insanlarımız öldürüldü. Sadece Türk vatandaşı olarak değil, İdlib’de ve diğer bölgelerde sivil insanlar öldürüldü. Bütün bunları bizim dünyayla paylaşmamız, bunları anlatmamız lazım. Amerika şu anda bir defa Fırat’ın doğusunu terk etmek durumunda. Astana sürecinden çıkan tespit bu. Diyorlar ki, Fırat’ın doğusundan Amerika askerini çeksin. Şimdi buradan çıkacak bir netice Türkiye’nin de beklentisidir. Çünkü oradaki terör örgütlerini besleyen Amerika. Amerika terör örgütlerini beslediğine göre, bizde bu terör örgütleriyle mücadele ettiğimize göre, oradan çekildiği anda veya bu terör örgütlerini beslemediği takdirde bizim işimiz kolaylaşacaktır.

"HEDEFİMİZ EN AZ 1 MİLYON SURİYELİ MÜLTECİYİ KENDİ TOPRAKLARINA GÖNDERMEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran üzerinden Türkiye'ye girmeye çalışan düzensiz göçmenlerle alakalı gelen bir soru üzerine şunları söyledi:

- Fakat şunu bir defa bilelim ki Afganistan’dan gelen mülteciler hususunda İran’ın ciddi sıkıntısı var. Sayın Reisi bunları açık net anlattı. Tabii kolay değil. Kamp noktasında hazırlıkları var mı yok mu diye baktığımızda yok. Yani biz şu anda mesela Suriye’nin kuzeyinde briket evler yapıyoruz. Bizim bu yaptığımız briket evlerle de hedefimiz en az 1 milyon Suriyeli mülteciyi tekrar kendi topraklarına geri döndürmek. Şu an itibarıyla da konut sayıları her geçen gün artıyor ve bunu STK’larla hep birlikte yapıyoruz. Ama bunu özellikle söylüyorum; ne Avrupa Birliğinden ne şuradan ne buradan en ufak bir destek alarak değil, bizim kendi sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte yapıyoruz. AFAD’ın koordinesinde bunu sürdürüyoruz. Hedefimiz de inşallah burada 250 bin konut yaparsak, biz cebren değil, gönüllü olarak geri dönüşü inşallah 1 milyonun üzerine çıkarırız. Ve o ucube çadırlar içerisinde yağmurda, çamurda anne babaları, çoluk çocukları inşallah kötü şartlarda görmeyiz.

"RUSYA İLE DAYANIŞMAMIZI AYNEN SÜRDÜRECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Akkuyu meselesinde ve diğer konularda Türkiye ile Rusya'nın dayanışmayı sürdüreceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan:

- Şu an itibarıyla Sayın Putin’in bizim gayretlerimiz noktasındaki bakışı olumlu. Bundan dolayı hatta şükranlarını bildiriyor. Bize çok çok farklı bazı teklifleri oldu. Biz inşallah burada doğal gaz konusunda, Akkuyu meselesinde ve diğer konulardaşu anda dayanışmamızı aynen sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA,  SÖZLERİNİ TUTMAMALARI HALİNDE ÜYELİKLERİNE OLUMLU BAKMAYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri konusunda gelen bir soruya şöyle yanıt verdi:

- Biz Finlandiya’ya da İsveç’e de NATO Genel Sekreteri’nin de yer aldığı masada şartlarımızı çok açık netsöyledik. Gizli, saklı herhangi bir şey yok. Şartımız bu ülkelerin terör örgütlerinin faaliyet ve gösterilerini sonlandırması, ellerindeki teröristleri iade etmesi… Biliyorsunuz PKK/PYD/YPG ve FETÖ’yü terör örgütü olarak burada kayıtlara girdik. Bunları vereceksiniz dedik. Parlamentolarına varıncaya kadar bu terör örgütünü bunlar besliyorlar. Adeta kuluçka yuvası gibi. Böyle bir durum var. Şimdi bunlar bize verdikleri sözü yerine getirmedikleri takdirde bizim de bu işe olumlu bakmamız mümkün değil.

Şu anda maalesef terör noktasında hemen hemen İskandinav ülkelerinin tamamı bu işin kuluçkası. Norveç de böyle. Her ne kadar şu anda Sayın Genel Sekreter oralı olsa da ama maalesef onlar da öyle. En ilerisi Almanya, orada da öyle. Fransa, Hollanda, İskandinav ülkeleri, İngiltere, İtalya öyle. Hepsinde durum bu. Batı’nın şu anda bu konuda konuşacak aslında ne mecali ne hakkı var.

"UKRAYNA TAHILI'NIN KARADENİZ ÜZERİNDEN İHRACI KONUSUNDA YOĞUN ÇALIŞMA İÇİNDEYİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tahıl Koridoru hakkında da konuştu. Erdoğan'ın sözleri şöyle:

- Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracı konusunda uzun süredir yoğun çalışma içerisindeyiz.Bu konuyu Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy’le müteaddit kereler görüştüm.Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarımız da kendi muhatapları nezdinde görüşmeler yürüttü.Neticede geçen hafta İstanbul’da yapılan teknik toplantıda BM planı çerçevesinde sürecin ana hatları üzerinde bir mutabakat oluştu.Artık bu hafta bu mutabakatı yazılı bir metne bağlamak istiyoruz.Önümüzdeki günlerde de planın uygulamaya başlamasını temenni ediyoruz.Süreç İstanbul’da kurulacak bir koordinasyon merkezinden yürütülecek.Burada ülkemizin yanı sıra, Rusya, Ukrayna ve BM’den yetkililer bulunacak.İlgili tüm tarafların güvenini haiz olan ülkemiz, kurumlararası bir yaklaşımla sürecin sağlıklı şekilde yürütülmesi için gerekli eşgüdümü yapacak.Küresel gıda güvenliği bakımından kritik önem arzeden bu hassas süreci nihayete erdirmek için yoğun gayretlerimiz devam ediyor.

"ORMAN BAKANLIĞI'MIZ YANGIN SÖNDÜRME EKİPMANLARI KONUŞMASINDA GÜÇLÜ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son zamanlarda yaşanan orman yangınlarıyla ilgili gelen bir soru üzerine şunları kaydetti:

- Sayın Putin’le de amfibik uçaklar konusunu da görüştük. “Arkadaşlar görüşmelerini yapsınlar, biz de elimizde olanlardan olur, üreteceklerimizden olur tekrar bu işe adımı atalım” dedi.Hamdolsun bu süreçte elimizdeki yangın söndürme uçakları, helikopterler, arazözler noktasında Orman Bakanlığımız güçlü. Her şeyden önce itfaiye erlerimiz güçlü. Jandarmamız da bu işlerin içine giriyor.
- Tabii bu yangınlar sadece bizde değil. İspanya’da 3 bin 500 hektar arazi kül oldu. Portekiz’de 950 hektar arazi kül oldu. Bu sıcaklar her yerde. Bütün bunlara rağmen biz tedbirimizi alacağız, üç tarafı denizlerle kaplı olan bu ülkede her ne kadar helikopterlerimiz varsa da bunun yanındaamfibikuçaklarımızı daha da artıracağız.Bunlarla beraber inşallah bu işlerin hakkından gelip tedbirimizi alacağız. Mesela şimdi söndürme soğutmanın en uzunu 4-5 gün sürdü. Demek ki tedbirlerimiz yerinde olduktan sonra, sağ olsun elemanlarımız, itfaiyecilerimiz, ormancılarımız çok iyi çalışarak sıkıntıları atlattık.Allah onlardan razı olsun.
# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # iran # pkk # Putin # yangın # pyd # cumhurbaşkanı # reisi # astana # Sorun # üçlü zirve # orman bakanlığı