Erdoğan, Putin ve Reisi Astana birlikteliği mesajı verdi

İran'ın başkenti Tahran'da yapılan Astana Zirvesinde verilen mesajlar ve görüntüler de oldukça önemliydi. 3 lider zirve öncesi ve sonrası yaptıkları açıklamalarda Astana birlikteliğinin ve teröre karşı ortak mücadelenin önemini vurguladı. Zirvede aile fotoğrafı da verildi.

Tahran'daki Astana formatlı 3'lü zirve öncesi ve sonrası önemli mesajlar verildi. Suriye konusu, zirvenin birinci gündemini oluştururken liderlerin verdiği mesajlar da dikkat çekti.

Zirve öncesi bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin basına fotoğraf verdi. Reisi, Erdoğan ve Putin el ele tutuşarak fotoğraf çektirdi. Tahran Uluslararası Konferans Salonu'ndaki toplantıda üç ülkenin heyetleri de hazır bulundu.

Yapılan açıklamalarda da Astana birlikteliği ve teröre karşı ortak mücadelenin önemine dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana platformunun çözüm için yegane platform olduğunu belirtti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise konuşmasında, her türlü terörizmle mücadele konusunda üç ülkenin hemfikir olduğunu vurguladı.

- Rusya, İran ve Türkiye olarak Suriye’de sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dönüşüm sağlanabilmesi için kararlı olduğumuzu teyit ettik. (...) Biz, Suriye'de her türlü terörizmle mücadele konusunda kararlıyız, hemfikiriz. Biz ilerde de dış güçlerin Suriye'de bulunan terör güçlerini kendi egoist ve jeopolitik hedefleri için kullanmasını inceleyeceğiz, takip edeceğiz ve sona erdireceğiz.


İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de ülkesinin Suriye krizine siyasi çözümü ve bu konuda her türlü inisiyatifi desteklediğini belirtti. ABD'nin Suriye'deki "gayrimeşru" varlığının bu ülkede istikrarsızlığa neden olduğunu belirten Reisi, "İran, Suriye'yi daha güçlü şekilde desteklemeye devam edecektir. Zengin petrol bölgelerini yağmalayan ABD mümkün olduğunca çabuk Suriye'den çekilmelidir" dedi.

Astana zirvesinin bir sonraki toplantısı 2022 yılı sonuna kadar Rusya'da yapılması kararlaştırıldı.

# abd # türkiye # rusya # erdoğan # iran # Putin # suriye # reisi # cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan # astana # tahran # Tahran Uluslararası Konferans Salonu # İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin