Rus analist Podolyako'dan Rusya-İran-Türkiye işbirliği vurgusu

Rusya NATO kuşatmasına karşı başlattığı askeri operasyonda büyük aşama kaydetti. Rusya'nın en önemli askeri ve siyasi analistlerinden Yuri Podolyako, Ulusal Kanal'a özel açıklama yaptı. Ukrayna'nın bağımsız Kürdistan gibi olduğuna dikkat çekti Podolyako, "Kürdistan Türkiye için tehdit ise Ukryana'da Rusya için aynıdır" dedi. Türkiye, Rusya ve İran arasındaki iş birliğini de değerlendiren Podolyako, yeni dengede ABD ve İngiltere'nin bölgeden çıkarıldığını ifade etti.

Rusya'nın NATO kuşatmasına karşı başlattığı askeri operayon kapsamında Neo-nazilere ait çok sayıda hedef imha edildi. Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin güvenliğini sağlamadı odaklı harekat planlı şekilde ilerlemeye devam ediyor. Süreçle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Rus askeri ve siyasi analist Yuri Podolyako, Ukrayna'nın mevcut durumunun bağımsız Kürdistan planı gibi olduğuna dikkat çekti. Rus Analist Podolyako şunları kaydetti:

- Operasyonun nasıl devam edeceği Batı'ya bağlıdır. Operasyonun durması elverişli değil. Batıda işler kötüye gidiyor. Yıl sonuna doğru Batı, Kievi anlamaya zorlayacaktır. Operasyonun somut hedefi Rusya2yı güvende tutmaktır. Sonunda Ukrayna, bu halde olmayacaktır. Ukrayna bağımsız Kürdistan hedefi gibi, nasıl Kürdistan Türkiye için tehditse Ukrayna da Rusya için aynıdır.

Batı'nın en büyük hedefinin Rusya'ya diz çöktürmek olduğunu söyleyen Podolyako, Türkiye, Rusya ve İran arasındaki iş birliğinin ABD ve İngiltere'yi bölgeden çıkarmaya başladığını ifade etti. Podolyako sözlerini şöyle sürdürdü:

- Rusya Türkiye ilişkileri çok önemli. Daha önce Türkiye, Rusya, İran'ın arasında yaptığı anlaşmalar bölgede dengeyi değiştirdi.  Yeni dengede ABD ve İngiltere bölgeden çıkarıldı. Erdoğan önümüzdeki yıl seçime girecek. Türkiye'de ekonomideki tablo kötüye gidiyor. Bu sebeple Suriye'nin kuzeyine yapacağı operasyonda başarılı olması gerekiyor. Rusya Türkiye'nin operasyonuna olumlu bakmıyor ama, Rusya, Türkiye, İran'ın arasındaki anlaşmalar ayrılıktan daha önemlidir. Yine bu konuda Erdoğan ve Putin anlaşabilir. Türkiye, Rusya, İran birlikteliği ABD İngiltere eksenine karşı Ortadoğu ve Orta Asya'da bir blok oluşturuyor. Bu ilişki pragmatik ancak uzun vadeli ve stratejik bir ilişkiye dönüşebilir. Hatta şimdiden Türkiye ve Rusya anlaşma olmadan stratejik işbirliği yürütüyor.

Suriye'deki son durumu da değerlendiren Rus askeri ve siyasi analist Yuriy Podolyako, Suriye'nin Türkiye için ağır bir nokta olduğunu belirtti. Öte yandan Zelenski iktidarının sona ereceğine işaret etti. Podolyako:

- Zelenski iktidarı bir süre daha devam eder. Rusya'nın bu yıl sonuna kadar Kiev'e girme planı yok.

Dünyanın değiştiğine de dikkat çeken Rus analist Podolyako, dünyanın artık çok kutuplu hale geldiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

- Biz görüyoruz, dünya değişiyor ve dünya çok kutupludur. Türkiye ve Rusya halkı birlikte olursa dünyanın bölünmeyeceğini düşünüyorum. Dünyanın iki tarafı var. Bir kısmı üreten ülkeler, diğer kısmıysa üreticilerin ürettiklerini sömüren ülkeler. Ama biz aynı taraftayız. Rusya'ya karşı yaptırım yapan ülkeleri görüyoruz. Biz birlikte kazanacağız.

Rus analist Podolyako, Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında kurulmasın planlanan tahıl koridoruyla ilgili de değerlendirmeler yaptı. Podolyako değerlendirmesinde şunları söyledi:

- Türkiye'nin rolü olumlu oldu. BM değil ikili ilişkiler Rusya için önemlidir. bu yüzden Tahıl Koridoru süreci Türkiye'yle birlikte olumlu ilerliyor.
# abd # ingiltere # türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # iran # suriye # nato # son # Kürdistan