Maden atık havuzu patladı

İzmir’in Kınık ilçesi Karadere mevkisinde faaliyet gösteren maden şirketine ait atık çamur havuzunda ihmal nedeniyle patlama meydana geldi. Vatandaşların aktardığına göre, bölgedeki ovaları sulayan Karadere zehre bulandı. Binlerce balık öldü. Tarım arazileri tehdit altında. Derenin geçtiği köylerde yaşayan vatandaşlar, tesislere yaptırım uygulanmasını ve faaliyetlerin denetlenmesini talep ediyor. Telefonla ulaştığımız firma yetkilileri açıklama yapmaktan kaçındı.

Denetimsizlik ve ihmal yüzünden meydana gelen zarar, yine üreticiyi vurdu. Maden atık havuzu patladı. Vatandaşların aktardıklarına göre, üretim arazileri zehre bulandı. Burası İzmir’in Kınık içesi Karadere mevkisi.

Vatandaşlar, bölgede faaliyet gösteren Polyak Madenciliğe ait kimyasal atık çamur havuzunun patladığını aktardı. O çamurun üretim arazilerini sulayan Karadere’den akmaya başlaması, bölge sakinlerinin tepkisine neden oldu.

Kınık, Kadıköy, Bergama ve Çandarlı ovalarına ulaşan Karadere, bölgenin tüm tarım arazilerini besliyor. Aynı zamanda içme suyuna da kaynaklık ediyor.

Maden tesisinin patlayan çamur havuzu yüzünden binlerce balık öldü. Karadere'nin pırıl pırıl akan suları kapkara çamura bulandı. Bu durum, çevre ovalardaki tarım arazilerini de tehdit ediyor.

Derenin adıyla anılan Karadere köyünden vatandaşlar, maden tesisinde bu tür kazaların sıklıkla meydana gelmesine artık isyan ediyor. Üreticiler, tesislere yaptırım uygulanmasını ve faaliyetlerin denetlenmesini talep ediyor.

Telefonla ulaştığımız firma yetkilileri konuyla ilgili bilgi vermekten kaçındı.

# izmir # üretim # kadıköy