ODTÜ'lülerden kalfa robot projesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, fabrika işçilerine yardımcı olunması için yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu teknoloji, “kalfa robotlar” olarak adlandırılıyor. Proje ile fabrika işçi yükünün azaltılması amaçlanıyor.

Teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren yapay zekalı robotlar, insan gücünde de yeni
projeleri önümüze çıkarıyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi “alfa robotlar” olarak adlandırılan proje yeniliğe imza atmaya hazırlanıyor. Projenin geliştirilmesindeki amaç işçinin verimini arttırıp, üretimi hızlandırmak.

ODTÜ Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Şahin, projenin tamamen öğrenciler tarafından geliştirildiğini söyledi. Şahin, projenin aynı zamanda TÜBİTAK tarafından desteklendiğini de açıkladı.

Doç. Dr. Erol Şahin, “kalfa robotlar” dışında da robotik ve yapay zeka araştırmalarını üst seviyeye çıkarmak için çalıştıklarını ifade etti.

İşçilerin her insan gibi sosyal bir varlık olduğunu dile getiren Şahin, bu robotların işçiyle belli bir sosyal iletişim içinde olması gerektiğini de bildirdi. Şahin, "çalışanların, uzun vadede robottan sıkılmaması ve beraber iş yapmaktan hoşnut olması lazım" dedi

# odtü # yapay zeka