Hepimizin Sendikası Grubu: ''Kariyer sınavı uygulanmasın”

Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alan Uzman/Başöğretmenlik Sınavındaki süreç ve tarihler açıklandı. Öğretmenler ise bunun öğretmenlik mesleğine zarar vereceği kaanattinde. Hepimizin Sendikası Grubundan MEB’e yapılan çağrıda “Uzman/Başöğretmenlik Sınavı Uygulanmasın” denildi

Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Meslek Kanunu Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğine göre; 531 bin 885’i uzman öğretmenlik, 70 bin 437’si de başöğretmenlik olmak üzere toplam 602 bin 322 öğretmenin eğitim programlarına katılmaya hak kazandığını açıkladı.

Ancak öğretmenler bu duruma itiraz ediyor. Öğretmenlik Meslek Kanununda; öğretmenlerin görev, yetki ve sorumluluklarını, atama ve yetiştirilme süreçlerini içermediği öğretmenliği kariyer mesleği haline getirdiğini belirtiyorlar.

Hepimizin Sendikası Grubundan MEB’e yapılan çağrıda Uzman/Başöğretmenlik Sınavına dair öğretmenlerin mesleki gelişiminin sınava dayandırılmasının yanlış olduğu belirtildi.

- Millî Eğitim Bakanlığının(MEB), öğretmenlerin meslekî gelişimlerinin desteklenmesi gerekliliğini tespit etmesi yerindedir, doğrudur, fakat bunun yolu sınava dayanan kariyer sistemi değildir. Biz öğrencilerin sınavla yerleştirilmelerini yanlış buluyoruz, üzerine öğretmenlerin sınavla kariyer elde etmesi dayatılıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Mevcut uygulamaya bakıldığında sınav öncesi ÖBA’dan izlenmesi gereken videolar tüm öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunu pedagojik formasyon sürecinde gördükleri bilgileri içermektedir. ÖBA eğitim video anlatımları teorik bilgilerin düz anlatım yoluyla ve etkileşimsiz olarak sunulmasından ibarettir. Öğretmenlerin derslerde düz anlatımdan kaçınmasını, öğrenciyi aktif kılan metotları uygulamasını bekleyen MEB, öğretmenleri edilgen kılan yöntemlerle kariyer sınavı eğitimi veriyor. Bu uygulama meslekî gelişime katkı sunmaz.


Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı, pedagojik formasyon için yapılan tezsiz yüksek lisanslıları sınavdan muaf tutarken ÖBA videolarında yer alan içerikleri lisans eğitiminde alan öğretmenleri sınava tabi tutuyor. Hepimizin Sendikası Grubu’ndan yapılan açıklamada bunun bir çelişki yarattığı belirtildi.

- Öğretmenlerin kariyer sınavına tabi tutularak uzman ve başöğretmen unvanı elde edecek olmaları, öğretmenlik mesleğinin toplumsal saygınlığına gölge düşürür. MEB, öğretmenlerin meslekî gelişimini kariyer sistemiyle sağlayamaz, hele kariyer basamağında yükselmenin yolu sınav ise hiç olmaz. Bu nedenle MEB’i sınavı uygulamamaya çağırıyoruz. Önümüzdeki yıllar için sınavsız bir modeli birlikte hayata geçirelim.
# milli # milli eğitim bakanlığı # meb # öğretmen # Uzman # atama # OBA # Hepimizin Sendikası grubu # Öğretmenlik Meslek Kanunu # Başöğretmenlik