ASELSAN meslek liseleri örnek teşkil ediyor

ASELSAN ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle açılan meslek liseleri örnek teşkil ediyor. Köklü kurumlarla yapılan işbirlikleri ve iş vaadi kontenjanları doldurdu. Geçen sene sınavla alan meslek liselerinin doluluk oranı yüzde 77’de kalırken, bu sene yüzde 95 oranında oldu.

Meslek liselerine duyulan ilgi, her geçen gün artıyor.

Mesleki eğitime yönelimde Milli Eğitim Bakanlığı’nın, ASELSAN, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi köklü kurumlarla yaptığı iş birliği etkili oldu. Sınavla öğrenci alan meslek liselerinin kontenjanları ilk yerleştirmede yüzde 95 oranında doldu. Bu oran geçen yıl yüzde 77’de kalmıştı.

ASELSAN ile 2019 yılında protokol imzalandı. Protokol kapsamında Ankara ve Konya’da kurulan mesleki ve teknik liselerde, elektrik, elektronik, makine alanlarında eğitim veriliyor:

- Öğrenciler burada iş içinde yaparak yaşayarak öğreniyor. Devletin yatırdığı ücretin iş yeri tarafından öğrenciye verilip verilmediği, öğrencinin kendi alanının dışında çalıştırılıp çalıştırılmadığı gibi denetimlerin de sıkı olması gerekiyor.


Bu okullarda alan derslerinin ASELSAN uzmanları tarafından verilmesi, ailelerin çocuklarını bu okullara yönlendirmesini sağlıyor. Okullarda ASELSAN’ın atölye ve laboratuvarları kullanılarak öğrencilere mesleki tecrübe kazandırıyor:

- Devlet işyerlerine bu öğrenciler için ödeme yapıyor, öğrenci asgari ücretin üçte biri oranında maaş alıyor, sigortası oluyor. Öğrenci usta çırak ilişkisi içinde yetişirken bir yandan da haftada bir gün okulunda eğitim görüyor. Mezun olduğu zaman da iş yeri açma belgesi oluyor. 


Hepimizin Sendikası Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Zafer İncebacak, iş güvencesi sağlandıkça mesleki eğitime ilginin daha fazla artacağını ifade etti. İncebacak, üretim planlamasıyla kontenjanların belirlenmesi için de çağrı yaptı:

- Merkezi sınavla öğrenci alan bu tür meslek liselerinin tercih edilmesinin asıl nedeni iş vaadinin olması. Mesleki eğitim merkezleri tanındıkça tercih edilecektir. İş kolları ile üretim planlaması yapılarak kontenjanlar belirlenmeli ve iş güvencesi sağlanmalı.
# istanbul # ASELSAN # ankara # milli # milli eğitim bakanlığı # meb # ilk # lise # meslek lisesi