Kosava geri adım attı

Kosova’nın, ülkedeki sırplara Sırbistan kimliğini yasaklama kararı, Balkanlarda tansiyonu yükselti. Kosovalı Sırplar, kararı sınır kapılarını kapatarak protesto etti. Her iki ülkede siren sesleri duyuldu. NATO'nun Kosova Gücü "müdahaleyi hazırız" açıklaması yaptı. Türkiye, her iki ülkeye sağduyu çağrısı yaptı. Rusya, hem Kosova’yı, hem de ABD ve Avrupa Birliği’ni “gerilimi körüklememeleri" konusunda uyardı.

Kosova'nın, Sırbistan'la krize neden olan kimlik uygulamasını ertelemesinin ardından Mitrovica'da durum sakin…

Kosova yönetiminin, ülkedeki sırplara Sırbistan kimliği ve pasaportunu yasaklayan kararı, Balkanlarda tansiyonun bir kez daha yükselmesine neden oldu. 1 Ağustos’ta hayata geçirilmesi planlanan kararın uygulanmasına saatler kala, Kosovalı Sırplar araçlarıyla ülkenin kuzeyindeki Mitrovica’da sınır geçişlerini kapattı.

Her iki ülkenin sınır bölgelerinde siren sesleri yükseldi. Kosova, zırhlı birliklerini teyakkuza geçirirken, NATO’nun Kosova Gücü “müdahaleye hazırız” açıklaması yaptı.

Balkanlarda yükselen gerilime ilişkin Türkiye ve Rusya’dan da açıklama geldi. Türkiye, her iki ülkeye de sağduyu çağrısı yaptı. Sırbistan ve Kosovalı mevkidaşıyla görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye, Balkanların barış ve istikrarına her zaman önem vermektedir. Yeni gerilimlerin kimseye faydası olmaz.” ifadelerini kullandı.

Rusya ise, Kosova yönetimine “sırpların haklarını gözetmesi” ve “kışkırtmalara son vermesi” çağrısında bulundu. Moskova, ABD ve Avrupa Birliği’ne de “gerilimi körüklememe” uyarısı yaptı.

Araçlarıyla sınırları kapatan Kosovalı Sırpların protesto eylemi gece geç saatlere kadar devam etti. Priştine yönetimi geri adım atarak, "Kosova kimlik kartı ve plaka zorunluluğu" kararını 1 ay ertelediğini duyurdu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic, Belgrad'da, NATO Kosova Gücü komutanıyla görüştü. Toplantının ardından konuşan Vucic, Kosova ile yaşanan gerginliğin çözülmesini umduğunu söyledi; "Barış için çalışacağız ama teslim de olmayacağız" dedi.

# türkiye # rusya # cumhurbaşkanı # Ağustos # bm # ab # Barış # Sırbistan # Kosova # vucic