Doğal gazda ruble ile ödemede ilk adım atıldı

Soçi'de eşgüdüm ve dayanışma mesajları yankılandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaklaşık dört saat görüştü. Zirvenin ardından yayınlanan ortak bildiride liderlerin Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eş güdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit ettikleri vurgulandı. Ayrıca iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi için mutabık kalındı.

Rusya Başbakan Yardımcısı da Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz ticareti ödemelerinde kısmen rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.

Türkiye ve Rusya iş birliklerini geliştirme kararlılığını Soçi'den dünyaya ilan etti. İki lider, eşgüdüm ve dayanışma mesajları verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile  Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldi.

4 saat süren zirvenin ardından ortak bildiri yayınlandı. Bildiride, liderlerin Suriye'de  teröre karşı ortak mücadele iradesi öne çıktı:

- Liderler, Suriye'nin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettikleri öneme işaretle, Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarına teyit etmişlerdir.
Suriye'deki son gelişmeler üzerinde durulan görüşmede Erdoğan ve Putin, ülkede kalıcı çözüme ulaşılması için siyasi sürecin ilerletilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.



2 ülke arasında başta enerji ve savunma olmak üzere pek çok alanda somut adımlar atılacağı vurgulandı:

- Liderler; iki ülke arasındaki ticaret hacminin tespit edilen hedefler doğrultusunda ve dengeli bir temel artırılması; ekonomi ve enerji alanlarında iki ülkenin birbirinden beklentilerinin mütekabiliyet çerçevesinde karşılanması; ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, Turizm ve inşaat gibi sektörlerde uzun süredir iki ülke gündeminde bulunan konularda işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalınmıştır.


Zirve sonrası dikkat çeken açıklama Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak'tan geldi. Novak, Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz ticareti ödemelerinde kısmen rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını ve kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçileceğini belirtti:

- Türkiye'ye oldukça önemli bir hacimde, yılda 26 milyar metreküp düzeyinde sevk edilen doğal gaz konusu ele alındı. Liderler, görüşmeler sırasında doğal gaz teslimatlarında kısmen ruble cinsinden ödemeye başlanacağı konusunda anlaştı. Kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçmekten bahsediyoruz ve ilk aşamada bazı tedarikler Rus rublesiyle ödenecek.


Novak, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin de iki lider arasındaki görüşmede ele alındığını, projenin 2023'te faaliyete geçeceğini de duyurdu.

Öte yandan, Erdoğan ve Putin, Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin müteakip toplantısının Türkiye'de gerçekleştirilmesi üzerinde mutabık kaldı.

# türkiye # erdoğan # suriye # Rusya Devlet Başkanı # vladimir putin # Ulusal # savunma # Soçi # ilk # son # çok # Akkuyu Nükleer Güç Santrali # Aleksandr Novak # rusya başbakan yardımcısı