Soçi'de Suriye toprak bütünlüğü vurgusu

Türkiye ve Rusya, Asya ortaklığının temellerini sağlamlaştırıyor. Soçi'de yapılan son liderler zirvesi bu anlamda krtikti. Nitekim o zirveden çıkan 6 stratejik başlık hem iki ülkenin ekonomisine hem bölgenin güvenliğine hizmet eder nitelikte. İşte Soçi zirvesinin öne çıkan notları.

Türkiye ve Rusya iş birliklerini geliştirme kararlılığını Soçi'den dünyaya ilan etti. İki ülke, eşgüdüm ve dayanışma iradesi gösterdi. Soçi’den 6 stratejik adım çıktı.

Zirvenin Tahran'daki Astana formatlı görüşmeden hemen sonra yapılması önemliydi. Öncelikli konu başlığı ise güvenlik oldu. İki ülke ortak tutum sergileyerek Suriye ve Libya’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine vurgu yaptı. Suriye’de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılığı öne çıktı.


SURİYE VE LİBYA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU


Türkiye, Atlantik sisteminden kopuyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavcuşoğlu, "Asya açılımı" mesajını bir kez daha vurgulamıştı.

Bu yönde bir açıklamayı da Cumhurbaşkanı yaptı. Soçi dönüşü uçakta soruları yanıtlayan Erdoğan, Eylül’de Şangay İşbirliği Örgütü’nün Özbekistan’da toplanacağını hatırlattı, “ Putin bizi davet etti; biz de oradaki toplantıya katılacağız” dedi.

Ve milli paralarla ticaret... Erdoğan, zirvede ruble üzerinde mutabık kalındığını belirtti. Rusya Başkan Yardımcısı ise doğal gaz ödemelerinde kısmen rubleyle satış kararı alındığını, kademeli şekilde ise ulusal para birimine geçileceğini duyurdu.


 MİLLİ PARALAR GÜÇLENİYOR


ABD ve Batı'nın yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rusya Ulusal Ödeme Sistemi MİR'i devreye sokmuştu. Erdoğan da Rusya’nın MIR Kartı üzerinde 5 Türk bankasının çalıştığını söyledi. Ayrıca Erdoğan, Rusya Merkez Bankası Başkanı ile Türkiye Merkez Bankası başkanlarının görüştüğünü duyurdu.
EKRAN SPOTU: 4. RUS TURİSTLER MİS SİSTEMİNİ KULLANACAK
Akkuyu Nükleer Santral çalışmalar da görüşmenin gündemiydi. Erdoğan, Akkuyu'yu ziyaret edecek. Süreç hakkında Rus lidere bilgi verecek. İki ülke birlikte yol haritası çizecek.


AKKUYU'DA SÜREÇ DURMAYACAK


Rus tahılının sevki konusunda ise Türkiye sorumluluk alacak. Bu konuda da ilgili bakanlıklar çalışmalarını yürütüyor.


 RUS BUĞDAYININ SEVKİ SAĞLANACAK


Öte yandan Soçi’deki en önemli noktalardan biri de Putin’den gelen Adana Mutabakatı önerisi oldu. Aydınlık Gazetesinin haberine göre, Putin “Adana mutabakatını güncelleyin” önerisinde bulundu. Bu öneri Şam’la ilişkileri normalleştirme çabası olarak değerlendirildi.

# abd # türkiye # rusya # erdoğan # Putin # asya # batı # Ulusal # Soçi # Avrasya # eylül